Híreink

Bejelentés alapján végzett építési tevékenység

2008. február 11.

Az építésügyi hatósági eljárás és az építészeti-műszaki dokumentáció tartalmi követelményei változtak. 2008. január 01.-i hatállyal igaz ez a homlokzat felújításokra, utólagos hőszigetelésekre is. (Lásd: a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendeletet) Ezzel a panelépületek külső homlokzati hőszigetelésének megfelelőségével kapcsolatos korábbi problémák megszűntek, de az átmeneti időszakban még fennállnak.


A teljes homlokzatot érintő építési tevékenység – pl.: a homlokzati hőszigetelés teljes felületszínezéssel – a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1. melléklet II. pont 23. alpontja értelmében 2008. január 1.-től bejelentés alapján végezhető építési tevékenységnek minősül.

Az eljárásban az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 2. számú melléklete értelmében a tűzvédelmi hatóság szakhatóságként vesz részt a következő esetekben:

  • Az „A-C” tűzveszélyességi osztályba tartozó és az „A-B” tűzveszélyességi osztályú helyiségeket tartalmazó épületek,
  • az 500 m2 alapterület feletti „D-E” tűzveszélyességi osztályba tartozó ipari, mezőgazdasági és tároló épületek, közösségi épületek, valamint (a pinceszintek kivételével)
  • a kétszintesnél nagyobb szintszámú lakó- és üdülőépületek építésügyi hatósági (kivéve a bontás) engedélyezési eljárásaiban.

A tűzvédelmi hatóság ennek értelmében mind az építési bejelentési eljárásban, mind a használatbavételi bejelentési eljárásban szakhatóságként jár el.

 

A külső hőszigetelő anyagok elhelyezése – 2008. január 1. előtt – a 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet értelmében nem volt építési engedélyköteles tevékenység.

Ezért a Rendelet hatálya alatt elkezdett hőszigetelő tevékenységeknél, ha a tűzvédelmi hatóság a saját követelményeinek érvényre juttatásakor, vagy ellenőrzése során azt tapasztalja, hogy a szakmai követelmények nem teljesültek, akkor a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 42. § (2) és (4)-(5) bekezdései alapján van lehetősége eljárni.

A 42. § (2) bekezdése ugyanis kimondja, hogy

- az (1) bekezdésben foglaltak keretében, ha valamely más hatóság a hatáskörébe tartozó, a szakterületre irányadó jogszabályok rendelkezésein alapuló, a szakterület követelményeinek (környezet-, természet- vagy kulturális örökségvédelmi, egészségügyi, tűzvédelmi stb. követelmény) érvényre juttatását célzó intézkedés megtételére irányuló megkeresése csak építésügyi hatósági kötelezés útján juttatható érvényre, akkor

- a szakhatósági vagy más hatósági megkeresés teljesítését az építésügyi hatóság csak hatásköre vagy illetékessége hiányában tagadhatja meg.

Az építésügyi hatóság tehát kötelezési eljárást folytat le, ha intézkedési kötelezettsége a hatályos jogszabályok alapján fennáll.

Forrás:

OKF,

idézett jogszabályok

http://www.vedelem.hu/index.php?pageid=hirek_reszletek&hirazon=263       

http://www.vedelem.hu/index.php?pageid=hirek_reszletek&hirazon=265

Vissza

Ezt a hírt eddig 2249 látogató olvasta.