Híreink

Mire jó a Dräger FireGround felügyeleti rendszer?

2024. február 07. 11:00

A Dräger hosszú évek óta fejleszti és vizsgálja a tűzoltók légzőkészülékben végzett bevetésének felügyeletét, illetve a légzőkészülékek használata során alkalmazott kommunikációs rendszereket. A hosszas tesztelés eredménye a Dräger FireGround komplex felügyeleti rendszer, amely valós időben továbbítja a bevetés során keletkező létfontosságú információkat, így biztosítva több időt a taktikai döntések meghozatalához.


A hagyományos módszer

Egy kárhelyparancsnok számára az egyik legfontosabb szempont a helyszínen lévő aktív csapattagok folyamatos nyomon követése. Ki szorul segítségre? Ki az, akit – a légzőkészülék palackjának alacsony szintje miatt – hamarosan ki kell vonni a területről? Kinek van szüksége azonnali mentésre? Először képzeljük el, hogy mindezt „hagyományos” úton, rádióforgalmazás útján kell megtudnunk. Ennek a megoldásnak a néhány előnye – például nem igényel befeketetést, a rádiók már megvannak – mellett értelemszerű hátrányai is jelentkeznek. Vegyünk csak néhányat:

  • a szóbeli kommunikáció hosszadalmas és viszonylag bonyolult, ráadásul a „szó elszáll”-elv mentén egy helyzetjelentést többször is meg kell ismételni,
  • a kommunikáció elvonja a tűzoltók figyelmét a munkáról,
  • a folyamatos szóbeli adatcsere feleslegesen zsúfolttá teszi az ideális esetben a taktikai üzenetek számára fenntartott földi mobil rádióhálózatot,
  • a késlekedő válasz esetén kétséges, hogy vajon a tűzoltó azonnali mentésre szorul, vagy egyszerűen olyan szituációban van, amikor nem képes azonnal válaszolni.

 

Lehetne ezt jobban is

Most képzeljük el ugyanezt a szituációt úgy, hogy az állapotjelentések automatizmusként vannak jelen, a kárhelyparancsnok pedig egyetlen kijelzőn tudja nyomon követni a bevetési állomány légzőkészülékben dolgozó tagjainak állapotát. 

A komponensek:

  • PSS Airboss. A Dräger légzőkészüléke az egyik leginkább ergonomikus és legkisebb súlyú légzőkészülék a piacon – ez adja a keretrendszert az állapotfigyeléshez. 
  • PSS Airboss Connect. Az eszközt úgy terveztük meg, hogy a palackszelep megnyitásakor automatikusan aktiválja a rádióátvitelt, így az aktív légzőkészülékről érkező minden létfontosságú adat és riasztás könnyedén megtekinthető a kárhelyparancsnok okoseszközén. A riasztásokhoz tartozik például:
    • palacknyomás-, kevés levegővel kapcsolatos és „ideje visszavonulni”-riasztás,
    • kézi vészjelzés, mozdulatlanság-, leesés-, ütés- és hőriasztás,
    • kommunikációs riasztások és nyugtázás (pl. általános evakuálásra vonatkozó üzenet).
  • Dräger FireGround. Ez maga a platform, ami lényegében rendszerré fogja össze az egyes komponenseket. 

 

Dräger FireGround

A Dräger FireGround felügyeleti rendszer az összes aktív SCBA-t megjeleníti egyedi berendezésazonosító hozzárendelésével vagy viselőjük nevével. A fő képernyőn felül jelennek meg azok, akik kritikus nyomásszintet érnek el, vagy speciális riasztást mutatnak. A kommunikációs riasztásokat, pl. az általános evakuálásra vonatkozó üzeneteket elektronikus vezérlőegység fogadja hangos riasztással. Pontosan látható, hogy ki nyugtázta a riasztást; aki nem, azzal a földi mobil rádió használatával felvehető a kapcsolat.

Azonkívül, hogy a helyszínen levő tűzoltók monitorozhatók a használatával, a FireGround segíti az esemény kibontakozását is figyelemmel követni. Használatával elkészítheti az esemény rajzát, beszédfelvételeket készíthet, és fényképeket adhat meg. Minden adatbevitel időbélyeget kap, ami segíti Önt a jelentéskészítésben. A FireGround Web App használatával áttekintheti a belépési pontokat, ami lehetővé teszi, hogy a magasabb parancsnoki szintek azonnal értesüljenek, ha kritikus esemény fordul elő.

Az opcionális Dräger FireGround Web lehetővé teszi a műhely, a vezetőség és a parancsnokság számára a helyszínen létrehozott adatok felhasználását, bárhol is vannak. Mindössze Wi-Fi vagy LTE használatával a FireGround Hubot a Dräger felhőre kell csatlakoztatni. Ezután távolról monitorozhatja az eseményt, és bármikor megkaphatja a teljes eseménynaplót.

További előnye, hogy könnyedén testre szabhatja a jelentéskészítést több célból, a felhasználó vagy eszköz előzményeitől az összes esemény szinkronizált áttekintéséig. A bizonyítási és taktikai szintű eseményjelentések készítésének lehetősége átfogó és értékes elemzést ad Önnek. A Dräger többlépcsős adatnaplózó rendszert kínál – az SCBA elektronikus vezérlőegységében, a FireGround Appban és a Dräger felhőben –, amely bármilyen helyzetben és bármikor biztosítja az adatok elérhetőségét.

 

Adorján Attila mérnök
Dräger Safety Hungária Kft.
Tel +36 (06) 1 452 2020
Mobil + 36 (06) 30 996 8604
E-mail: attila.adorjan@draeger.com

Vissza

Ezt a hírt eddig 305 látogató olvasta.