Híreink

Magirus drón – ez olyan nagy szám?!

2024. január 17. 08:52

Manapság már közhely, hogy a drónok milyen hasznosak lehetnek a tűzoltásban, életmentésben, értelemszerűen a Magirus is előrukkolt a saját megoldásával. A szimpla paramétereket böngészése senkinek nem emeli meg a pulzusát – akkor meg miért érdekes a Magirus négyrotoros gépe? Azért, mert itt valójában nem is a drón a lényeg.


Talán nem szükséges megismételnünk az elmúlt években született cikkek, hozzászólások tartalmát – a „madárnézet” rendkívül hasznos a tűzoltástaktikában, a drónok segítségével pillanatok alatt komoly előnyre tehetünk szert, legyen szó akár eltűnt személy kereséséről, akár erdőtűz-, vagy épülettűz-oltásról.

Az egyik legnagyobb tűzoltótechnikai gyártónak, a Magirusnak is megvan a saját megoldása: a Magirus M-Eye egy négyrotoros gép, terhelés nélkül 68 perc repülésidővel, video- és hőkamerával, legfeljebb másfél kilós terhelhetőséggel.

 

Ne a drónt figyeljék

Valójában azonban a Magirushoz hasonló nagy gyártók célja nem feltétlenül az, hogy az ő drónos megoldásukat használja mindenki – inkább a „kulcsrakész” megoldást részesítik előnyben. A cél: komplett megoldást egy kézből. Ennek a középpontjában áll a Magirus TacticNet, egy olyan, még 2021-ben debütált tűzotlástaktikai irányító hálózat, amelybe többek között drónok is integrálhatók.

A TacticNet keretén belül a kárhelyszínen egy WiFi-alapú helyi hálózat hozható létre, amelyen keresztül az egységek és eszközök közötti kommunikáció lehetővé válik. A parancsnoki központban figyelemmel követhető a drónokra szerelt kamerák képe (akár hő- akár videokép, ez utóbbi akár 10 objektum automatikus követésével), a bevetési erők-eszközök helyzete, domborzati és infrastruktúra-térképek, mobilok és tabletek videoképe és egyebek. Az így létrejövő mobil, könnyen bővíthető hálózaton belül pedig a kárhelyparancsnok könnyen és gyorsan hozhat információkkal bőven megtámogatott döntéseket, mindezt úgy, hogy maga a hálózat „gyárilag összeillő” elemekből van megalkotva.

Egy ilyen szolgáltatás mellett a Magirus egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne kínáljon saját drónt – még akkor is, ha egyébként nem ez a lényeg.

Vissza

Ezt a hírt eddig 387 látogató olvasta.