Híreink

Bárhonnan is próbájuk vizsgálni a polisztirol hab éghető

2011. október 25.

Augusztus 17.-én leégett egy veszprémi fröccsöntő üzem, nagy fekete füsttel terítve be a Balaton-felvidéket, amely kapcsán ismételten számos helyen jelent meg, hogy a polisztirol hab nem tűzveszélyes, nem ég csak olvad, és nem keletkeznek az égése során mérgező anyagok. Nézzük a tényeket!


 Mit kell vizsgálni?
 
Az EPS (= polisztirolhab, vagy a köznapi nyelvben sokak által hungarocellként is hívott termék) éghetőségéről az OTSZ-ben (Országos Tűzvédelmi Szabályzatban), amely az épületekre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat tartalmazza, három besorolást találhatunk az építési termékek, szerkezetek éghetőségére. Ezek
  1. Építési termékek tűzvédelmi osztálya,
  2. Épületszerkezetek tűzvédelmi osztálya,
  3. Tűzveszélyességi osztály.
Amennyiben nem szerkezetben vizsgáljuk a polisztirol habot, két paramétert kell megnéznünk.
 
EPS Tűzvédelmi osztálya
Az építési termékek tűzvédelmi osztályát az MSZ EN 13501-1 szabvány szerint határozzák meg. A termékek az égési viselkedése, füstfejlesztési és égve csepegési tulajdonsága alapján besorolhatók A1, A2 jelű nem éghető osztályba és B, C, D, E, F éghető osztályba. Az EPS (polisztirolhab) E tűzvédelmi osztályba tartozó éghető anyag. Ez az utolsó éghetőségi kategória, amelyhez még vizsgálatot rendelnek az F kategóriát már nem is vizsgálják!
Az E tűzvédelmi anyagnál a szabvány szerint a flashover (lángba-borulás) 100 kW gyújtóforrás esetén 2 percnél rövidebb időn belül bekövetkezik.
A kötelező érvényű szabványok és jogszabályok szerint nincs olyan fogalom, hogy „nehezen éghető” ezért a polisztirol vonatkozásában ezt a besorolást használni nem lehet, mivel ennek a kifejezésnek a használata a felhasználók, tervezők szándékos megtévesztéséhez vezet, és hamis biztonságérzetet kelt.
 
EPS Tűzveszélyességi osztálya
Az OTSZ-ben öt tűzveszélyességi osztálya lehet egy anyagnak, ezek a következőek: „A” Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes, „B” Tűz- és robbanásveszélyes, „C” Tűzveszélyes, „D” Mérsékelten tűzveszélyes, „E” Nem tűzveszélyes (nem éghető anyag).
A EPS (polisztirolhab) gyulladási hőmérséklete alapján, amely 346-405 oC gyújtóforrás jelenlétében, a „D” Mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozik.
 
Vigyázat hibás!
 
Sajnos még egyes gyártók is összekeverik a fogalmakat, és úgy adják ki hibásan a nyilatkozataikat, hogy a polisztirol habjuk tűzveszélyességi osztálya „E”, amely azért nagyon veszélyes, mert a két osztályba sorolás betűjele ellentétes „veszélyességi” irányú, s emiatt egy „E” betű használatával megtévesztően úgy nyilatkoznak, hogy a termékük nem éghető!
 
„Önkioltó”, égéskésleltető, égésgátló?
 
Ezeket a kifejezéseket szokták használni az építési céllal gyártott EPS-es (polisztirolhabbal) kapcsolatban mindenki megnyugtatására. A polisztirol haboknál használt „égésgátló” nem teszi az anyagot nem éghetővé, kizárólag annyit javít a terméken, hogy az egyébként igen jól és hatalmas füsttel égő „natúr” égésgátló nélküli polisztirolhoz képest, a gyújtóforrás (tűzhatás) megszűntét követően önmagában nem ég tovább. Visszafordítva a tételt már más kicsengésű, miszerint az építési céllal gyártott EPS (polisztirolhab) mindaddig ég ameddig van tűzhatás!  
 
Égése során nem keletkeznek mérgező anyagok?
 
Nézzük ezt az állítást! Tudnunk kell, hogy az épülettüzek nagy részénél (~80 %) a vezető halálok nem az égés okozta sérülés, hanem a keletkezett füst miatti mérgezés, fulladás. Ez a füst nemcsak az épületben tartózkodók menekülését, a láthatóságot korlátozza, hanem jelentősen megnehezíti, rontja a mentés, oltás feltételeit is. A maró füst veszélyes az épületben lévő emberekre, de az épületben található gépek, berendezések tönkremenetelét is okozhatja.
 
Biztonságtechnikai adatlap
Idézet egy EPS (polisztirol) gyártói biztonságtechnikai adatlapról, ahol korrekten tájékoztatnak:
„Tűz esetén keletkező veszélyes bomlástermékek: Füst és egyéb égéstermék (szén-dioxid, szén-monoxid), ezek belégzése súlyosan károsíthatja az egészséget! Az oltáshoz használt folyadék a csatornahálózatba, vízfolyásokba nem kerülhet.”
 
A valóságos tűz lefolyása nagyban függ az égés oxigén ellátásától, valamint az éghető anyagok mennyiségétől. A szabványos vizsgálatok ezért is szolgálhatnak csak ugyanolyan körülmények mellett az egyes anyagok tűzzel szembeni viselkedésének összehasonlítására, amitől az anyagok valós tűzben való viselkedése – tekintettel a változó körülményekre – igen eltérő lehet.
Elhelyezkedés
Hőszigetelő anyag típusa
Teljes keletkező füst mennyisége ISO 9705 teszt alapján (m2)
Falon
Kőzetgyapot
227
PIR (PIRhab)
11700
PUR (Poliuretánhab)
>4859*
EPS (polisztirol)
>3285*
Szendvicspanel
Kőzetgyapot (mag)
2798
PUR (mag)
>9359*
EPS (mag)
>12199*
Forrás: V. Babrauskas
* A teljes füstképződés mennyisége nem volt mérhető mivel tűz eloltása vált szükségessé
A táblázatból jól látható, hogy az égés során keletkező füstmennyiség az alkalmazott hőszigetelő anyagoknál óriási különbségeket mutat.
A másik nagy veszélyforrás a hőszigetelő anyagok füstgázának toxikussága, amely igen eltérő lehet. A szakemberek a mérgező gázokat két fő csoportra osztják:
  • Kábító gázok, mint a szén-monoxid (CO), szén-dioxid (CO2), hidro-cián ecetsav, melyek befolyásolják a vér oxigén szállítását.
  • Irritáló gázok, melyek irritálják a nyálkahártyátEzek közé tartozik a sósav (HCl), hydrobromic sav (HBr), kén-dioxid (SO2) és nitrogén-oxid (NO2).
 
Nézzünk néhány jellemző anyagra vonatkozó adatot!
Hőszigetelő anyag típusa
Füst átláthatósága*
Füstgáz toxikussága** (mennyiség egysége mg/g)
Összesített sötétségi adat
Maximális optikai sűrűség
CO
CO2
HCN
HCI
HBr
SO2
PIR
165
52
598
1170
34
28
0
0,5
PUR
585
182
442
1375
38
45
0
0,5
XPS (expandált polisztirolhab)
230
170
96
1041
 
4
16
0,5
EPS (extrudált polisztirolhab)
28
60
165
1881
 
1
3
0,5
Üveggyapot
4
1
25
136
 
 
 
0,4
Kőzetgyapot
0
0
17
83
 
 
 
 
*Analysis following NF X 10702
 
 
 
 
 
 
 
** Analysis following NF X 70100 (combustion at 600 C)
 
 
 
 
 
File LNE # 9110670
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A másik veszélytényező a fűtőérték, ezek összehasonlításánál látható, hogy az egyes anyagok között nagyságrendi különbségek vannak, amit tovább ront azok leégési sebessége. Míg a papír alapú könyvek folyóiratoké 0,7 addig az EPS és PUR hab leégési sebessége 1,5.
Vagyis minél kisebb egy anyag fűtőértéke annál kisebb mértékben lehet szerepe egy épülettűz kifejlődésében.
 
Fűtőérték
Kőzetgyapot
Papír
Fa (fenyő)
PUR
EPS (polisztirolhab)
Benzin Gázolaj
kJ / kg
0
1250
17000
17000
26000
42000
42000
Fa egyenérték
0
0,07
1
1
1,5
2,5
2,5
Összefoglalva – az EPS jellemzői
 
Az EPS (polisztirolhab) az érvényben lévő vizsgálatok és jogszabályok alapján:
-         Éghető
-         Tűzvédelmi osztálya E
-         Tűzveszélyességi osztálya „D” Mérsékelten tűzveszélyes
-         Égése során emberi egészségre káros füstöt fejleszt
-         Fűtőértéke 42000 kJ/kg, 2,5 fa egyenérték
-         Leégési sebessége 1,5
Persze mindez csak addig igaz, ameddig van gyújtóforrás (tűz, egyéb el nem oltott éghető anyag) mert tűzhatás elmúltával az anyag önkioltó!
 
Tanulságos tűzeset
 
Álljon itt a végén egy tanulságos tűzeset: 156 halott Permben
A tűz egy többszintes lakóépület aljában lévő Lame Horse nevű szórakozóhelyen történt 2009. december 5.-én, ahol a tűz keletkezésének időpontjában közel 300-an voltak. A tűz egy pirotechnikai eszköz használta kapcsán kezdődött, amelynek a szikrája meggyújtotta az fűzfavesszőkből készült álmennyezetet s a mögötte lévő léghangszigetelési céllal elhelyezett polisztirolhab szigetelést. A kivitelezési hibáknak, a szórakozó hely helytelen kialakításának, a menekülési útvonalak szűkösségének köszönhetően, annak ellenére, hogy a helyiség nem égett ki a keletkezett füstben, a korlátozott menekülési feltételeknek köszönhetően 156-an haltak meg.
(Ez a tartalom elérhető így is: a www.rockwool.hu weboldalon, Tűzoltóknak/tűzvédelmi írások/Oroszországi tűzesetek)
 
Mindenkinek a józan ítélőképességére bízzuk, hogy a gyártói marketing kommunikációknak kívánnak hinni, vagy a szabványos vizsgálatokkal igazolt paramétereknek. Az éghető anyagok egy tűz során mindig kockázatot jelentenek, ezért a tényleges műszaki paraméterekről és kockázatokról szóló tájékoztatások helyetti ködösítés soha nem fogja az épületek biztonságát szolgálni!
 
Lestyán Mária
építészmérnök
 
Írásom egyben reagálás az alábbi linken megjelent hírre:

Vissza

Ezt a hírt eddig 5697 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: