Híreink

X. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia - Építészeti tűzvédelem az elektronikus építésügyben

2014. április 09.

„A tűzvédelem és az elektronikus építésügy” – ez volt a két hívó szó a X. jubileumi konferencia programjára, amelyre 720-an regisztráltak – április 3-án – mutatva a tűzvédelem iránti töretlen érdeklődést. Az építészeti tűzvédelemben a CPR rendelet és a téma hazai szabályozása, az OTSZ várható változása mellett az építészeti tűzvédelemben dolgozók napi munkáját leginkább befolyásoló témában elhangzott előadásokatadjuk közre.


A Construma Építőipari Szakkiállítás 25. pavilonja megtelt a konferencia nyitó előadására, amelyen rendhagyó módon az első előadás utáni hivatalos megnyitóval köszöntötték a jubileumi konferencia részvevőit.   

A CPR rendelethez szorosan kapcsolódik a 2013. júliusában megjelent 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól.

A tervezők nagy része még nem is érzékeli igazán, hogy 2013. július 01.-től életbe lépett CPR rendelet (Európai Parlament és Tanács 305/2011/EU rendelete) okán milyen módon növekedett meg a felelősségük az épületekbe betervezésre kerülő építési termékekkel, építményszerkezetekkel összefüggésben és a tűzvédelmi előírások (OTSZ - Országos Tűzvédelmi Szabályzat) betartásáért.

Az elektronikus építésügyi rendszerben az építési termékek, építményszerkezetek teljesítmény jellemzőinek a teljes tervezési és kivitelezési folyamaton keresztül össze kell futniuk és azonos módon kell megjelenniük, kezdve a tervezési szerződéssel és programmal (ahol pl. a szakági tervezőt is be kell vonni), majd az engedélyezési tervek, kiviteli tervek tartalmi részletességének megfelelően és végül a kivitelezés fázisában az elektronikus építési naplóban igazoltan. A konferencia a tűzvédelem oldaláról mutatta végig az egyes fázisokat. 

 

A program
 
       Nagy Katalin, elnök Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete              
 
Tervezői szerződés és felelősség az új PTK. életbelépése után. 
Előadó: Dr. Gáts Andrea ügyvéd, jogalkotási szakjogász, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara és a Magyar Építész Kamara jogi tanácsadója
 
Előadó: Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens, BME Épületszerkezettani Tanszék, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke
 
Előadó: Mészáros János tűzvédelmi szakértő, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnökségi tagja és a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozat Minősítő Bizottságának elnöke
 
Előadó: Lestyán Mária, TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, Építészeti Tűzvédelmi Tagozat vezető
 
Előadó: Lászik Gábor tű. őrnagy, Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Vissza

Ezt a hírt eddig 3725 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: