Híreink

Mi olvasható a Tűzvédelem 2024/2. számában?

2024. március 26. 07:00

Az idei második számának 17 tanulmánya a tűzmegelőzési és tűzoltási, mentési gyakorlat szolgálatában áll. Drónok és módszerek, E-oltólándzsa, gázérzékelés az új járműveknél, az elmúlt év számai. E-naplók, e-biciklik, napelemes tetők tűzvédelme, erdőtűz hatása a talajra, települések besorolása, acélszerkezetek tervezése, ásványgyapot ismeretek, erőgéptüzek vizsgálata, Szilvay Kornél mérnöki innovációi.


 

Tanulmány

Hajdu Flóra, Beke Dóra, Hajdu Csaba, Környei László, Kuti Rajmund Erdőtűz talajra gyakorolt hatásainak vizsgálata számítógépes szimulációval II. – Nyári tűz                                  

Az erdőtőz terjedésének modellezéséről már sokat olvashattunk, de mi történik a tűz által érintett talajban? Szerzőink agyagos vályogtalajon végeztek szimulációkat minden évszakban. Most a nyári tüzek hatásait mutatják be.

 

Fókuszban

Drónok a mentő tűzvédelemben – egyre nagyobb súllyal

Egyre nagyobb lesz a drónok jelentősége a mentő tűzvédelemben. De vajon a beavatkozási területek feltérképezésén túl még milyen lehetőségeket rejt ez a terület? Milyen kísérletek zajlanak a dróntechnológia mentő tűzvédelmi szempontú kiaknázására?

 

Szilvási László Eltűnt személyek felderítésre, katasztrófa sújtotta területek átvizsgálása drónokkal

Az előző két számunkban megjelent tanulmányok a drón használat alapkérdéseit, a célokat, kiválasztás, az oktatás, a felhasználás lehetőségeit és módjait elemezte. A továbbiakban a drónok alkalmazásának gyakorlati megoldásait vesszük sorra, ezek közül is elsőként a ma leggyakrabban használt személyfelkutatást és terület felderítést.

 

Megelőzés

Szakál Regina Optimális tűzvédelmi megoldás tervezése acélszerkezetekre II.

Az acélszerkezetű épületek tervezése – előnyös tulajdonságaik miatt – reneszánszát éli. Ugyanakkor ezek a szerkezetek tűzvédelmi szempontból sebezhetők. Mi befolyásolja a kritikus hőmérséklet alakulását? Hogyan csökken a teherbírás? Mit jelent az acélszerkezetek komplex vizsgálata?

 

Parlagi Gáspárné Tetőkön elhelyezett napelem (fotovoltaikus, PV) rendszerek tűzzel szembeni viselkedése

Hazánkban a háztartási méretű kiserőművek darabszáma 2023-ban felülmúlta a negyedmilliót, és az összes napenergia-kapacitás új éves csúccsal, 5600 megawatt fölé emelkedett. Mindez a környezetre és a költségekre rendkívül pozitív hatással van. Közben a napelemes modulokat érintő tűzesetek kockázata is megnövekedett. Sőt, figyelembe kell venni, hogy a berendezés egyes részei kikapcsolt állapotban is vezethetnek áramot, ezért a tűzoltáshoz speciálisan képzett szakemberek szükségesek.

 

Lestyán Mária Mindegy, hogy kőzetgyapot, üveggyapot vagy ásványgyapot a szigetelés?

Ásványgyapot, vagy még inkább MW mineral wool – olvassuk és tervezőként, hatóságként, sokszor tovább is lépünk. Minden rendben van, bármelyik fajtája lehet, hisz ezek a termékek teljes mértékben csereszabatosak egymással! Valóban így van ez? Ha így lenne, akkor ez a cikk nem született volna meg.

 

Módszer

Dr. Pimper László E-oltólándzsa – Hogyan használjuk a gyakorlatban?

Erre a kérdésre kaptak választ azok kollégák, akiket az eszközt kifejlesztő német szakemberek januárban mentoroknak képeztek ki a hazai tűzoltó szakma felkészítésére. Szerzőnk a tanfolyamon elhangzott legfontosabb használati szabályokat és információkat foglalja össze.

 

Dr. Pimper László E-oltólándzsa – Beavatkozási tapasztalatok

Egy tűzeset helyszínén nagyon nehéz az akkupakk kialakításából fakadó alkalmazási korlátokat feltárni. Az energiatároló egységen baleset, vagy tűzeset következtében jelentkező elváltozások is csak nehezen azonosíthatóak. Mit mutatnak a tapasztalatok?

 

Ténykép

Korbely László, Igaz-Danszky Tamás, Dr. Hesz József Mentő tűzvédelem 2023 – A csúcs közelében

2023-ban, az elmúlt 18 év második legtöbb káreseményét kellett kezelni. Csupán 2010-ben keletkezett mintegy 1800-al több káreset, pedig akkor pusztított a borsodi árvíz és a kolontári vörösiszap-katasztrófa is. Mindezek ellenére az elmúlt év részben az átlagnál jóval melegebb és csapadékosabb időjárásnak tulajdoníthatóan elmúlt évtizedek átlagához képest jelentős emelkedést hozott.

 

Tűzvizsgálat

Ozsvár Zoltán Mezőgazdasági géptüzek – A tisztán elektromos hibából keletkezett tűz elemzése

A gépek, közöttük a mezőgazdasági munkagépek tűzvizsgálata komplex feladat, melynek során az esemény apró darabokból álló építőköveit logikai sorrend szerint kell összerakni! Mitől és hol alakulhat ki felmelegedés az elektromos hálózat hibája miatt?

 

Szervezet

Dobson Tibor Települések besorolása – a mentő tűzvédelem továbbfejlesztési lehetőségei

Előző cikkében szerzőnk az önkéntes tűzoltóságok nagyobb bevonását javasolta az ország mentő tűzvédelmi helyzetének és a tűzoltás hatékonyságának javítása érdekében. A cél, hogy a tűzoltóságok minél közelebb legyenek az események helyszíneihez, megelőzve ezzel a nagy károk kialakulásának lehetőségét. Milyen védelmet célszerű ennek érdekében kialakítani?

 

Technika

Ifj. Bodó László Polaris Skid Unit – továbbfejlesztés: tűzoltás, életmentés
A klímaváltozásra, a gépjárműfecskendőkkel nehezen megközelíthető területekre adott válaszként 2022.-ben a BM OKF 20 db UTV-t (Utility Task Vehicle / Side-by-side) és hozzátartozó utánfutót szerzett be. A továbbfejlesztés lehetőségét mutatja be szerzőnk.

 

Halmos Péter Új gyorsbeavatkozó ipari tűzoltó gépjármű a FER tiszaújvárosi létesítményi tűzoltóságán

Milyen szempontoknak kell megfelelni egy speciális ipari létesítményben a gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárműnek? Milyen műszaki követelményeket kell kielégítenie egy ilyen járműnek?

 

Fórum

Elektronikusan vezetett tűzvédelmi naplók képzése – az első oklevelek

Ahogy korábban beszámoltunk róla, megkezdődtek a tűzvédelmi karbantartók által 2020 óta használható elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplókhoz kapcsolódó képzések. Az első csoport már meg is kapta a kurzus elvégzéséről szóló felnőttképzési okleveleket.

 

Adorján Attila Gázérzékelési szempontok alternatív hajtású járműveket érintő káreseteknél

Jelenleg minden jel az alternatív meghajtású gépjárművek megállíthatatlan előretörésére mutat: az EU 2035-től teljes tiltást rendelt el a belsőégésű motorokkal szerelt gépjárművek gyártására, Kína országos innovációs platformot hozott létre, amelynek célja a lítiumion-akkumulátorok teljes ellátási láncának kiépítése 2030-ig, és a mérnökök gőzerővel dolgoznak az energiacellás járművek elterjesztésén is. Mit jelent ez a beavatkozó erők számára a jövőben? Milyen kihívásokkal és veszélyekkel kell szembenézni?

 

História

Dr. Gáti József Szilvay Kornél tűzoltó tiszt mérnöki innovációi – szabadalmak sora

A magyar tűzvédelem egyik emblematikus alakjának életútját a nemzetközi elismerés után a tűzoltás fejlesztését célzó szabadalmak sora kísérte. Mai szemmel is tanulságos megoldásokat és gondolatokat mutat be technikatörténész szerzőnk.

 

Kitekintés

E- biciklik és kockázatok – Mire ügyeljünk?

Örvendetesen nő a bicikliutak és az e-biciklik száma. Mit tehetünk az elektromos kerékpár tűzesetek megelőzésében? A leghatékonyabb és legolcsóbb a felvilágosítás, ezért érdemes számba venni a világban már kialakult fő tűzmegelőzési szabályokat.

 

Előfizetési információk

Vissza

Ezt a hírt eddig 244 látogató olvasta.