Termékek

Építészet

A tűz- és füstterjedés megakadályozása paneles lakóépület közműaknáiban

Egy komoly problémával sokszor csak akkor kezdünk komolyan foglalkozni, ha bekövetkezett a baj. A legutóbbi tűzesetek a lakóházak közműaknáin keresztül terjedtek. Hogyan lehet a terjedést hatékonyan megakadályozni?

Sokakat érint

Magyarországon az 1960 évektől a 90 –es évekig építettek paneles lakóépületeket. Ma kb. 517 000 panellakást tartanak nyilván, ami az országosan nyilvántartott lakások, mintegy 14%-a. A lakosság számát tekintve kb. 1.300.000 fő él paneles lakóépületekben, ez a teljes lakosság 13%-a. Arányaiban Budapesten illetve a megyeszékhelyeken magasabbak a számok. A lakások kb. 26%-a paneles lakóépület, és a lakosság 28%-a él panelházban.
Fontos megemlíteni, hogy a lakóépületek nagy többsége 30 év körüli, ebből következve tűzvédelmi szempontból nem felelnek meg a mai követelményeknek

Közműaknák hatékony lezárása

A Dunamenti Tűzvédelem ZRt. már 26 éve foglalkozik passzív tűzvédelemmel. Egyik erőssége az átvezetések – faláttörések lezárása. A problémára gyorsan reagálva kidolgozott egy lehetséges megoldást az ilyen tűzesetek megelőzésére. Egy modellen keresztül próbálták demonstrálni a panelházak közműaknáit. Az elkészült modell egy 400 x 800 mm-es aknát ábrázol.


A modell alkotó elemei: egy 100 mm átmérőjű laminált rács a szellőzőnyílásra, egy 110Ø PS 10 csőmandzsetta a műanyagcső lezárására, két – három 40 – 60 Ø fémcső, kábelkötegek Polylack F,K tűzvédőbevonattal kezelve, valamint az akna alsó síkjára elhelyezett két oldalán festett kőzetgyapot tábla.
Mi is történt az egyes tűzeseteknél: a lakásban keletkezett tűz- füst a szellőzőnyíláson keresztül bejutott a szellőzőaknába, ahol a kéményhatás érvényesülését követően szinte másodpercek alatt feljutott a füst a felsőszintekre.
A Dunamenti Tűzvédelem ZRt rendszerét alkalmazva megakadályozzuk, hogy a tűz – füst átterjedjen egyik szintről a másikra.

Hogy működik a modell?

A rendszerben az újdonság a szellőzőrácsokon alkalmazott laminált rács, amely hőhatásra megduzzad és teljesen lezárja a nyílást. (ahogyan a kísérleti ábrán is láthatjuk). A termék alkalmazását és eredményességét az ÉMI jelenlétében egy laboratóriumi kemencevizsgálattal is igazolták.
Djeska Endre
Dunamenti Tűzvédelem ZRt.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2607 látogató olvasta.