Termékek

Építészet

ANSUL R-102 beépített konyhai oltóberendezés

Amikor besétálunk egy elegáns étterembe, fel sem merül annak a gondolata, hogy milyen veszélyt rejt magában egy ilyen konyhai környezet. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 11500 étteremtüzet jelentenek, ez pedig naponta több mint 30 tűzeset. Az esetek majdnem fele a sütő és főzőberendezések meghibásodásával, nem megfelelő használatával hozható összefüggésbe.

Moduláris védelem
 
Az ANSUL 1962 óta gyárt és forgalmaz beépített konyhai oltóberendezést és kínál hathatós védelmet olajsütők, grillek, wok-ok, tűzhelyek, salamader-ek, stb. és a főzőterület felett elhelyezkedő elszívó rendszer és szellőzővezeték védelmére. Jelenleg az ANSUL R-102 a világon a legelterjedtebb és leghatékonyabb beépített konyhai oltóberendezés. Az ANSUL R-102 egy „pre-engineered” vagy „moduláris” rendszer, tervezése, telepítése, karbantartása során előre meghatározott kereteken belül szabadon mozogva szabhatjuk testre saját rendszerünket, nincs szükség hidraulikai méretezésre. Működése során egy ásványi sókból és vízből álló keveréket (Ansulex) juttat az öngyulladásra hevült és lángra lobbantott növényi olajra vagy olajos felületre.
Az Ansulex az olajjal kémiai reakcióba lép (szaponifikáció) melynek során
  • összefüggő habos réteget képez az olaj felületén,
  • elzárja az égést tápláló oxigéntől,
  • megakadályozza az újralobbanást,
  • folyamatosan hűti az éghető anyagot.

 

A hajtóanyag CO2 vagy Nitrogén gáz, az indító gázpatron az oltóanyaggal együtt egy közös szekrényben helyezkedik el. Az érzékelő rendszert az elszívó ernyő szűrői mögé rögzítik. Maga az olvadóbetét egy rozsdamentes előfeszített acélsodrony elernyesztésével, teljesen mechanikusan hozza működésbe az indítószerkezetet. Indításkor az oltóanyagot a CO2 vagy nitrogén kiszorítja az oltóanyag tartályból és 3/4” illetve 1/2”-os csővezetéken jut el az egyes berendezések fölé szerelt speciális szórófejekhez, amelyeket a berendezés felhasználásától függően kell megválasztani. Az elszívó ernyő és a szellőzők védelmére szórófejeket helyezünk el, ezzel is segítve az oltást illetve megakadályozva a tűz más szomszédos helyiségekbe jutását. A rendszerhez csatlakoztatható kézi indító állomás és mechanikus gázelzáró szelep is, amely biztosítja a konyhai berendezés leválasztását a helyi vagy városi PB gáz hálózatról. Az indítószerelvényt tartalmazó szekrényből tűzjelzést is eljuttathatunk egy tetszőleges helyre, tűzjelző központba, de leválaszthatjuk az elektromos konyhai berendezéseket is.

 

 
Az Ansul R-102 napi 24 órás szolgálatban áll és a konyhai körülmények, zsiradékok, és olajok által képviselt speciális oltási igényt kielégítve segít megvédeni emberéletet, tulajdont, biztos üzleti vállalkozást egyaránt.
 
Czirok Antal,
TBSP (Hungary) Kft., Budapest
aczirok@tyco-bspd.com
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 4229 látogató olvasta.