Termékek

Építészet

Villamos elosztószekrények oltórendszerének kialakítása

Az elektromos tűz közvetlen okai a vezetékek, elektromos kapcsolóberendezések túlterhelése, az alkatrészek közötti elektromos ív vagy szikra keletkezése lehetnek. Az elosztószekrényben keletkező tűz nem csak a szekrényben pusztít, de akár az egész épületet is veszélyezteti. Milyen megoldásokkal védekezhetünk az ilyen tüzek ellen?

Gazdaságos védelem
Mivel bizonyos villamos védelmi berendezések beépítése (pl. ívzárlatvédelem) a legtöbb esetben (1000 A alatt) nem gazdaságos, célszerű más elosztószekrény védelmi módot keresni. Az egyik megoldás, ha oltórendszert telepítünk az elosztószekrénybe. Az elsőre bonyolultnak és drágának hangzó védelmet szerencsére gazdaságosan és rendkívül egyszerűen is meg lehet valósítani a  aeroszolos oltórendszer segítségével.
Az oltóanyagok általában vagy lehűtik a tüzet vagy megszüntetik annak oxigén ellátását. Ezzel szemben a egy sokkal hatásosabb úton, kémiai módszerrel olt. A folyamatos égéshez alapvetően éghető anyag, oxigén és hőenergia szükséges. Azonban, ha az éghető molekulák és az oxidáló anyag kémiai reakcióját valami gátolja, eleve nem gyullad meg vagy kialszik a tűz. A kémiai reakció fenntartói a hő hatására felszabaduló instabil molekulák, az ún. szabadgyökök (O*, H*, OH*). A aktiválódásakor az aeroszolban lévő természetes eredetű kálium megköti az éghető molekulák láncreakcióját okozó szabadgyököket, ezáltal eloltja a tüzet. Végtermékként stabil molekulák, kálium vegyületek keletkeznek. A egyaránt jól oltja az éghető szilárd anyagok, folyadékok, gázok és főzési zsiradékok tüzeit is.
A egységekben szilárd formában van az oltóanyag. Akár elektromos úton, akár saját hővezetéke segítségével aktiválódik az oltógenerátor, a szilárd oltóanyag hőtermelő reakció során oltóképes aeroszollá alakul át, ami a tartályból hűtő és szűrő rétegen keresztül kiáramolva könnyedén és gyorsan fejti ki hatását.
 
Tervezés, karbantartás és szerelés
Elektromos kapcsolószekrény esetében 1 m3 védett térfogatra 100 g oltóanyagot kell kalkulálni, azaz 1 m3-es szekrény esetén a 100 g töltetű FP-100-as generátor lesz a megfelelő. Kisebb szekrényekhez természetesen kisebb egységek is választhatóak. A rendszer elektromos aktiválással ott alkalmazható, ahol van lehetőség tűzjelző rendszer kiépítésére, ezáltal gyorsabb beavatkozásra, a hővezetékes (ún. thermocordos) indítást pedig önállóan telepített oltók esetében javasoljuk.
A rendszer szinte karbantartás mentes, szerelése rendkívül egyszerű, nem igényel speciális szerszámokat vagy egyéb szaktudást. Az oltóanyag élettartalma minimum 15 év.
Előnye, hogy az aeroszolos oltógenerátorok nem mérgezőek, környezetromboló hatásuk nincs, berendezésekben kárt nem tesznek, igen kis helyigényűek, rendkívül hatékonyak, akár önállóan is működnek, nyomás alatti alkatrésszel nem rendelkeznek, az oltandó térbe közvetlenül beépíthetők, karbantartást nem igényelnek, a berendezés összességében pedig gazdaságos.
Az aeroszolos oltógenerátorokkal könnyedén megakadályozható, hogy az elosztószekrényekből kiinduló elektromos tűz komolyabb kárt okozzon az épületben. A oltórendszer alkalmazása kifejezetten gazdaságos, és rendkívül egyszerű.
Decsi György
Promatt Elektronika Kft.
Budapest, E-mail: info@promatt.hu, honlap: www.promatt.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 3044 látogató olvasta.