Híreink

Új megoldás: drónok figyelnek a tűzoltók testi épségére

2023. április 12. 09:07

Drón + viselhető szenzorok + 5G = biztonságosabb beavatkozás? Amerikai kutatók azon dolgoznak, hogy ez a képlet megvalósulhasson. A virginiai George Mason Egyetem projektjének alapja – a szokásos drónos megfigyelés mellett – egy viselhető érzékelő, az erről kapott jelek pedig a drón(ok)on keresztül egy központi figyelőalkalmazásban gyűlnek, így a kárhelyparancsnok pontosabb képet kaphat a beavatkozók helyzetéről.


Hőkép és RTK

Az ún. RTK (Valós-idejű Kinematikus) mérési módszert az 1990-es évek elején fejlesztették ki elsősorban a földmérők pontossági igényeinek kielégítésére. Ez volt az első olyan technológia, aminek segítségével valós időben centiméteres pontossággal meg lehetett határozni egy mozgó vevő térbeli helyzetét. A George Mason Egyetem kutatói jelenleg egy olyan projekten dolgoznak, amely ezt a drónok esetében jól bevált technológiát egészítik ki olyan viselhető szenzorokkal, amelyek az egyes tűzoltók helyzetének még pontosabb meghatározásában segítenek beavatkozás közben.

A jelenlegi dróntechnológia lehetővé teszi a különféle épületek, nyílt terek, romok pontos leképezését, ráadásul hőkamerával kombinálva rendkívül jól felmérhetők a tűzgócok, veszélyes területek is. A képek és hangok továbbításával pedig akár kétirányú kommunikáció is megvalósítható.

 

Szenzor és 5G

Az újdonság egyrészt a viselhető szenzor, másrészt viszont az 5G-n alapuló adattovábbítási módszer, amely – legalábbis a kutatók elmondása szerint – pontossá és gyorssá teszi az azonosítást. Az 5G hálózat a sebesség mellett többek között támogatja például az ún. hálózatszeletelést (network slicing) is, melynek lényege a hálózat kapacitásának rugalmas elosztása. (Az egyes szeletek jellemzői az általuk lefedett felhasználók aktuális igényeihez igazodnak ahelyett, hogy a korábbi technológiák mintájára, előre meghatározott paraméterekkel alul- vagy túlműködnének, továbbá nagyobb kiberbiztonságot is nyújtanak.)

 

Szeletelt hálózat?

Mit jelent ez a gyakorlatban? Az információ továbbítása során előfordulhat, hogy az információk bizonyos része elveszik a rosszabb minőségű kapcsolat miatt. A hang- és a képfolyam esetén ilyen kisebb-nagyobb adatvesztések szinte mindig előfordulnak, ez ugyanakkor csak rosszabb minőségű, de még mindig értelmezhető képet és hangot jelent. A tűzoltó pozícióját jelző adat azonban érthető okokból kulcsfontosságú. Itt jön képbe a „szeletelés”: a szenzor a drón felé ezt az információt egy ilyen virtuális „szeletben” elkülönítve, egy sokkal kisebb adatcsomagban küldi. Ez pedig a késleltetést gyakorlatilag nullára csökkenti, és biztosítja, hogy ez az információ mindenképpen célbaérjen, még akkor is, ha a videó vagy a hang kimarad egy kis időre.

A gyakorlati tesztek a virginiai tűzoltóság részvételével előreláthatóan 2025-ben kezdődnek majd.

 

Forrás: GMU

Vissza

Ezt a hírt eddig 473 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: