Híreink

Hogyan használjuk a tűzoltó készüléket?

2023. május 15. 07:00

Ebben ugyan semmi újdonság nincs, de az oktatásban soha nem lehet eléggé hangsúlyozni az oltókészülékek használatát. Helytelen használat esetén ugyanis az egyébként hatékony töltetmennyiség pillanatok alatt kiáramlik, miközben a tűz tovább ég és terjed. Ettől kialakul az a nézet, hogy a készülékek nem jók, pedig a legjobb eszköz is alkalmatlan, ha nem jól kezelik.


Oltóanyag egység és gyakorlottság

Az üzemi tűzvédelmi szakemberek számára az „oltóanyag-egység” (OE) az irányadó a készülékek kiválasztásánál. Ez egy olyan segédmennyiség, amely lehetővé teszi különböző típusú tűzoltó készülékek esetében a teljesítmények összehasonlítását és a tűzoltó készülékek oltásteljesítményének összeadását. Az oltásteljesítmények önmagukban persze nem összehasonlíthatóak, azaz nem lehet kijelenteni, hogy egy 5A és egy 8A tűzosztályú készülék együttes készenlétben tartása, vagy egy darab 13A teljesítményű készülék nyújt nagyobb védelmet. Ez az épület tagolásától, a dolgozók képzésétől, összetételétől is függhet.

Másrészt célszerű figyelembe venni, hogy

  • a készüléken feltüntetett maximális oltásteljesítményt gyakorlott szakemberekkel érték el, ez egy gyakorlatlannál kevésbé valószínű,
  • a nagyobb töltetmennyiség és a lassabb kiáramlási sebesség ugyancsak a gyakorlatlanokat segíti.

 

Gyakorlat teszi a mestert

A legjobb egy rövid elméleti oktatást követően a tűzoltókészülékkel történő oltás gyakorlása. Az elméleti oktatáshoz néhány egyszerű ábra nyújthat segítséget.

Vissza

Ezt a hírt eddig 948 látogató olvasta.