Híreink

Beszámoló: FIREX 2023, London

2023. május 25. 07:00

Az Európa vezető tűzvédelmi eseményeként aposztrofált kiállításon, a 2023. május 16–18. között zajló FIREX-en jártunk Londonban. Mit tanulhatunk, mi várható? Mi is a FIREX valójában? Fekete Attila, a fiREG fejlesztési vezetője összegzi tapasztalatait.


Könnyű megközelítés – kiváló helyszín

A rendezvényt  évente tartják és a kiállítás szervezői szerint mindenki ott van, aki számít. (Persze ki az a rendezvényszervező, aki ne így hirdetné saját eseményét?) Nagyszerű lehetőséget kínál a látogatók számára, hiszen teljesen ingyenes mindhárom nap, ám jól megközelíthető, igazán magas színvonalú helyszínen szemezgethetünk a szakmai újdonságokból.

Londonba viszonylag gyakran indulnak járatok Budapestről, Bécsből, Pozsonyból is. Mi a fertődi határátkelő közelsége miatt egy bécsi járatot választottunk, mely a kiállítás első napján délben szállt le. Nagyon egyszerűen kezelhető tömegközlekedéssel (és némi helyi magyar segítséggel) alig 1.5 óra alatt elfoglalhattuk a kiállításhelyszín közelében található szállásunkat. Az első nap délutánjában sietősen meg is érkeztünk a kiállítás helyszínére. Sietségünk indokolt volt, hiszen “csak” 5 óráig volt látogatható.

A helyszín, a London ExCel önmagában is említésre méltó. Messzemenőkig világszintű, tökéletesen a rendezvények lebonyolítására tervezett épületegyüttes az ehhez kapcsolódó ellátó egységekkel együtt. A körülmények (ruhatár, tisztaság, biztonság, kiszolgálás, vendéglátás...) óriási élménnyé teszi a látogatásunkat. 

 

Ingyen – négy az egyben

Erős érv a kiállítás megtekintése mellett, hogy az ingyenes belépőnk további 3 kiállításhoz ad jogosultságot. Az Ifsec, a Safety and Health expo, a Facilities show a FIREX-szel mind témáját, mind minőségét illetően tökéletesen kiegészítették egymást. Így az alapvetően tűzvédelem iránt érdeklődők is ismerkedhettek a biztonságtechnika legújabb vívmányaival, az épületüzemeltetés legújabb fejlesztéseivel, valamint a munkabiztonság fejlesztésére létrehozott vállalatokkal, projektekkel, víziókkal is.

 

Képernyők – Mindent a figyelemért!

Képernyők mindenhol és minden méretben. Leginkább ez ragadta el az ember figyelmét, teljesen mindegy, hogy melyik bejáraton lépett be az expó területére. A videós eszközök és rendszerek területén ez nyilvánvaló és egyértelmű, de kivétel nélkül minden stand valamilyen kijelzőn is propagálta a termékei, szolgáltatásai előnyeit.

“Anglia vezető…”, “Európa leg…”, “Leginnovatívabb megoldás…” Egymással versenyt marketingezve csalogatták a látogatókat a standok.

Egészen elképesztő például egy élő, “simogatható” bagoly a standoknál. Az állat önmagában teljesen indokolatlan szereplője a kiállításnak, mégis egy ok arra, hogy megálljon az ember és megcsodálja, megsimogassa. Ha pedig már megállt, jött is a válasz nélkül nem hagyható kérdés: “Honnan jössz, mivel foglalkozol?”

Egyre többet hallunk a “játékosításról”, eredeti nevén “gamification”-ről. Itt sem volt ez másképpen. Lehetett 40 évvel ezelőtti játék konzolon játszani, a néhány éve töretlenül népszerű Angry Birdsöt óriás monitoron kipróbálni, de egészen sokkoló volt a közlekedésbiztonsági stand Super Mario elektromos asztali pályája… Tényleg mindenki mindent elkövet egy perc figyelemért.

 

Digitalizáció

Ami a szakmaiságot illeti, a résztvevőkkel egyetértésben megállapítható, hogy a digitalizáció minden területen teljesen hétköznapi már. Az, hogy az automatikus belépőkapu nem enged be minket, ha nincs megfelelő védőruhánk, senkit nem lep meg. De hogy a valós időben arcunkat, arról leolvasható „lelkiállapotunkat” elemző szoftver miben tudja segíteni a vállalatokat, hosszasan lehet értekezni. Nincsenek határok! Akár többszáz embert egyidejűleg megfigyelni képes kamerák. Nem kell elemeznie senkinek, szoftverek, mesterséges intelligencia elemez és jelez beavatkozási szükséget vagy akár avatkozik be rendszerek működésébe. Néha egészen ijesztő magasságokig juthat az ember, ha elképzeli mi mindenre lesz ez jó és mennyi veszélyt, kényes szituációt is rejt magában adatvédelmi szempontból is.

Ma már nem az a kérdés, hogy lehet-e korábban elképzelhetetlen mennyiségben és minőségben hangot, videót rögzíteni bármiről adott munkaterületeken. Sokkal inkább az lesz izgalmas, hogy hogyan lesz az adatból információ. Mit kezdhetünk azzal a rengeteg adattal, amit rendszerek rögzítenek és tárolnak? Emberi sebességgel, energiával, döntési mechanizmusokkal szinte semmit.

Szenzációra nem számítottunk sem tűzvédelmi, sem munkabiztonsági szempontból és nem is csalódtunk. 

A „minden eddiginél ellenállóbb tűzgátló ajtók” , a „világ legszebb képét garantáló kamerák”, a „valaha volt legegyszerűbben telepíthető tűzjelző berendezés”... sorolhatnánk. Egy hazai vállalat képviselőjével beszélgetve megállapítottuk, hogy „minden készen van, minden van, kapható”. Arról szól majd az elkövetkező pár év, hogy ezekből miket tudunk Magyarországon hasznosítani. Meg tudjuk-e fizetni, lesz-e igény arra, ahol már a világ biztonságtechnikája tart. 

 

Amire szerintünk, érdemes figyelni:

  • Munkabiztonságot támogató rendszerek, mesterséges intelligenciával megtámogatott beléptetőkapuk és munkaterület-figyelő automatizmusok
  • Digitalizáció minden téren. Bármi, amit ma már vásárolunk, digitális. Ami még korábbról nem az, idő kérdése, hogy mikor cseréljük digitálisra, legyen szó bármiről. Ehhez új szemléletre, képzésekre van szükség mind a telepítők, mind karbantartók, üzemeltetők részéről.
  • Óriási a túlkínálat és erősen hasonló rendszerek közül kell számunkra optimálisakat választani. Ezekben való eligazodás, tájékozottság szintén fontos tudás, ahogy természetesen eddig is az volt, a szintentartás azonban egyre nehezebb, hiszen minden gyorsabb, minden többet tud már, minden sokkal-sokkal összetettebb, még ha ezt mindenki egyszerűbbként tálalja is. 

Szembetűnő volt a sok érdekképviselet, szövetség részvétele, akiknél mindig voltak beszélgető partnerek. Kiadványaikat illetően is professzionális, felkészült szakembereket tömörítő egyesülések képe alakult ki a látogatóban. Nyilván az ország méreteiből adódóan is sokkal több aktívabb közösség létezik, azonban jó volt ezt látni „kívülről” is.

 

Tűzvédelmi eszközök nyilvántartása

A fő témánkat illetően, a tűzvédelmi eszközök nyilvántartása, karbantartását vezető szoftverek terén óriási túlkínálat érzékelhető. Mint a többi területen, itt is mindenki „garantáltan a legjobb” megoldásokat nyújtja. Mindenki kicsit más szemléletben. Aki a létesítményüzemeltetés területéről jön, ugyanúgy biztos benne, hogy tökéletes megoldást ad a tűzvédelmi eszközök nyilvántartására, mint aki korábban tűzgátló ajtók felülvizsgálatával foglalkozott és foglalkozik akár ma is… Valamelyest megismerve az Angliában megkövetelt tűzvédelmi eszköznyilvántartást, szigorúbbnak tűnik a hazai követelményrendszer. Így a nemzetközi szinten használt szoftverek kínálata bár nagy, nem fognak tudni a hazai TvMI-nek megfelelő elektronikusan vezetett üzemeltetési naplót szolgáltatni. Már csak a piac méretéből adódóan sem. Mint sok más esetben, egészen egyszerűen “kicsik vagyunk” ahhoz, hogy egy nemzetközi informatikai vállalat számára megérje foglalkozni velünk. Állt össze a standokon megszólított sok-sok “legjobb terméket” kínáló szoftverértékesítők véleménye alapján.

A kiállítók elmondása szerint némiképpen csalódottak. Az április 25-27. között Birminghamben rendezett kiállításon több érdeklődővel tudtak találkozni, aktívabb is volt a résztvevő közönség. 

Bár terveztük, sajnos oda mi nem jutottunk el, de majd jövőre.

 

Fekete Attila fejlesztési vezető
fiREG.hu
info@fireg.hu

 

(beszámoló és fotók: Fekete Attila)

Vissza

Ezt a hírt eddig 442 látogató olvasta.