Híreink

Minden, amit a homlokzati tűzterjedésről eddig nem tudtál, de nem merted megkérdezni…

2023. május 30. 09:00

2018-ban a Kingspan cégcsoport első gyártóként szerezte meg IPN és QuadCore® hőszigetelő habbal gyártott szendvicspanel homlokzati rendszereire a homlokzati tűzterjedési határérték minősítést. Az azóta eltelt 5 évben még mindig vannak félreértések azzal kapcsolatban, hogyan kell(ene) alkalmazni a minősítésben szereplő információkat.


Két lényeges szempontot érdemes első körben tisztázni:

  • a hatályos tűzvédelmi jogszabályok értelmében éghető anyagú (értsd. B-E tűzvédelmi osztályú) hőszigetelést tartalmazó homlokzati tűzterjedési követelmény esetén igazolni kell az MSZ14800-6 szabványnak történő megfelelést.
  • Az OTSZ és a vizsgálati szabvány (ezáltal a minősítés is) épületszerkezetre fogalmaz meg elvárásokat és megoldásokat. Pontosan emiatt egy éghető anyagú szendvicspanel önmagában nem felel meg erre a célra, csak egy homlokzati rendszer részeként.

A minősítést az ÉMI, mint akkreditált intézmény adhatja ki. Ennek két módja lehetséges:

  • TMI vagy
  • NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) formájában.

A kettő közti különbség az, hogy csak az NMÉ jogosítja fel a gyártót/forgalmazót, hogy a teljes, megvizsgált homlokzati rendszerre teljesítménynyilatkozatot (DoP) állítson ki.

A TMI esetében a tervezőnek kell a homlokzati rendszer elemeit egyenként, az elemekre kiállított DoP-k alapján megvizsgálni és a beépítést igazolni. A TMI tehát csak egy szakértőt segítő dokumentum.

A nagy különbség tehát a tervezői felelősség szintje:

  • egy helyről kapni mai divatos szóval rendszer minősítést, vagy
  • saját felelősségre „összelegózni” az arra alkalmas elemeket, majd nyilatkozni a hatóság felé a beépítés módjáról.

Csak az MSZ 14800-6 alapján!


ÉMI vizsgálat alapján állapítják meg a homlokzati tűzterjedési határértéket

 

ÉMI vizsgálat az MSZ 14800-6 alapján

A homlokzati tűzterjedés igazolása kizárólag az MSZ 14800-6 nemzeti szabvány alapján lehetséges, melynek nincs az Unióban harmonizált változata. Az elmúlt 5 évben sok tapasztalat gyűlt össze arról, hogyan lehet ezt a vizsgálati szabványt alkalmazni olyan könnyűszerkezetes homlokzatok esetén is, mint a szendvicspanel. Korábban ugyanis kizárólag olyan többrétegű hőszigetelt homlokzati rendszerekre (ETICS) születtek minősítések, melyek alapját szilárd falazat alkotta.

A hőszigetelt panel annyiban tér el az ETICS rendszerektől, hogy a többrétegű, több különálló komponensből álló épületszerkezetet egy kompozit elemként testesíti meg, viszont a szilárd falazathoz képest komolyabb alakváltozásokat szenved a tűzhatás során, illetve csavarokkal rögzítik egy merev tartóvázhoz.

A homlokzati tűzterjedési minősítés azt a célt szolgálja, hogy a tűz a megadott időkorlát alatt ne terjedjen tovább a felsőbb épület szintekre, sem a homlokzat külső oldala felől, sem belül a födém homlokzati illesztései mentén. Ez utóbbi feltétel téglafalak esetében triviális módon teljesíthető, a szendvicspaneleknél viszont lényeges szempont. A homlokzati tűzterjedést tehát a panel esetében a födém és a panel közötti hézagban is meg kell akadályozni, melyhez tűzterjedést gátló módszereket kell alkalmazni.

Éppen emiatt helytelen az a gondolkodásmód, hogy ha a panel, mint építési termék megfelelő, MSZ EN13501-2 szerinti tűzállósággal (pl. EI15) rendelkezik, akkor azzal kiváltható az OTSZ által előírt Th=15-30 perc homlokzati tűzterjedési követelmény.

 

Mást vizsgál!

Az MSZ EN13501-2 szerinti tűzállóság két szempontot vizsgál: az „E” az integritás, azaz történik-e lángáttörés az adott időtartamon belül a panel gyári illesztéseiben. Az „I” az hőszigetelés, azaz a panel tűzhatással ellentétes felületére átsugárzó hő gyújtóhatását vizsgálja. A nem gyári, azaz épületszerkezeti csatlakozásokat a szabvány nem veszi/nem veheti figyelembe.

A nem éghetőnek számító, ásványgyapot kitöltésű panelekre az OTSZ ebből a szempontból kivételként tekint (azaz Th=EI), bár érdemes lenne azt átgondolni, hogy gyapotos panel esetében is fennáll a födémcsatlakozás mentén a tűzterjedés kockázata, amire az MSZ EN13501-2 nem ad választ.

 

Rendszert minősít!

A homlokzati tűzterjedés minősítés tehát rendszert minősít, melynek elemeit változtatni csak szigorú feltételekkel lehetséges (ezek vannak benne az ÉMI által kiadott dokumentumban). A gyártó/forgalmazó keze meg van kötve, milyen igazoló dokumentumokat állíthat ki ezzel kapcsolatban.  Erre alkalmas a DoP, de csak a megfelelő jogszabályi előírások betartásával.

A 305/2011/EU (CPR) rendelet értelmében DoP-t kiállítani harmonizált műszaki előírás (pl. harmonizált szabvány vagy európai értékelési dokumentum), ennek híján nemzeti értékelés alapján lehetséges.

Ilyen harmonizált műszak előírás panelek esetében az MSZ EN14509 szabvány. Mivel a homlokzati tűzterjedés minősítése nemzeti hatáskörben van, ezért arra olyan DoP-t kell kiállítani, melynek alapját a nemzeti előírás képezi. A TMI nem ilyen dokumentum. Csak az NMÉ alapján van lehetőség DoP kiállítására.

Egy DoP-ben csak egyetlen műszaki előírásnak lehet megfelelni. Fel kell tüntetni annak a Termékállandósági Tanúsítványnak a számát, amely alapján a DoP kiállítható, valamint a műszaki értékelést végző szervezetet. Adatokat mixelni nem lehet. Tehát egy olyan panelre kiadott DoP, melyet az EN14059 szabvány alapján állítottak ki, nem tartalmazhatja a homlokzati tűzterjedés értékét is.

  • A szendvicspanelre, mint önálló termékre sajnos a megszokott módon szoktak DoP-t kérni a tervezők, illetve megrendelők.
  • Homlokzati tűzterjedési követelmény igazolásához az építési készletre kiadott DoP-re van szükség. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a Kingspan az alkotóelemekre (panel, ásványgyapot szigetelés, csavarok, tűzgátló paszta, stb.), mint önálló építési termékeket csomagban, vagyis építési készletként forgalmazza. Ehhez beszerzi a DoP-ket, elvégzi a szükséges minőségellenőrzést, majd ez alapján a készletre ad ki egyetlen dokumentumot.

Az alkotóelemek lehetséges specifikációit az NMÉ tartalmazza. Konkrét beépítési szituációban a tervezőnek kell megvizsgálnia, van-e szükség az összes minősítésben szereplő elemre. Az NMÉ melléklete tartalmaz minta csomópontokat is, de ezek a tűzállóság során használt vizsgálókeret adottságait veszik figyelembe, melynek a valósághoz gyakran nem sok köze van. Ezért ha konkrét projekt esetén szükségük van szakértői segítségre, keressék nyugodtan a Kingspan Műszaki Ügyfélszolgálatát.

 

Kiss Attila műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 494 látogató olvasta.