Híreink

Mi olvasható a Tűzvédelem 2023/3. számában?

2023. május 31. 08:53

​21 cikk, mint cseppben a tenger. Tűzmegelőzés: szerelőaknák, koncepció, vegetáció tüzek, tetőfedések, elektromos autók, tűzvédelmi megfelelőség igazolása, elektronikus naplók. Tűzoltás: Fókuszban a jövő egyik nagy kihívása a nagyüzemi állattartás! BMW 6-os tűz, vegetációtűz a Mecsekben, ügyeleti rendszer, Dräger Questor 8000 vizsgálóberendezés, áramfejlesztő, mini bevetési jármű konténerekkel.


Tanulmány

Jankus Bence, Várady-Szabó András, dr. Takács Lajos Gábor Gépészeti és villamos szerelőaknák tűzvédelme IV. – esettanulmányok

A 3. részben az aknák tervezésének különböző lehetséges metodikáit tárgyalták szerzőink, részletezve a különböző esetek tűzvédelmi vonatkozásait. Ezzel kapcsolatban három esettanulmányban mutatják be a buktatókat és a megoldásokat.

 

Nagy Katalin Tűzvédelmi koncepció és gazdaságosság az építészeti tűzvédelemben

A tűzvédelmi koncepció az építészeti tűzvédelmi tervezésben alapvető gazdasági kérdés. Mi különbség van a tűzvédelmi műleírás, a tűzvédelmi koncepció és a Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv között? Mi a cél? Mi az egyensúlyra törekvés előnye? Hol billenhet fel az egyensúly a tervezésben, az épület életciklusában? Elméleti kérdések, gyakorlati és anyagi következmények

 

Kutatás

Debreceni Péter Tűzhasználati viszonyok vizsgálata a 2022-ben keletkezett vegetációtüzek alapján

Az Európai Erdőtűz Információs Rendszer adatainak összehasonlíthatósága érdekében az Európai Unióban egy közösségi szinten is használható tűz ok sémát dolgoztak ki a vegetációtüzekre. A NÉBIH és a BM OKF ezt a hazai erdő- és vegetációtűz adatgyűjtésben is adaptálta. A 2022. évi nyári tűzesetek regisztrálása során már a TMMJ adatlapokon is rögzíthetők voltak az új tűz ok kódok. Az adatrögzítés alapján feldolgozott első eredményeket tesszük közzé.

 

Fókuszban

Nagyüzemi állattartás – kérdő jelek

A jövő egyik legnagyobb kihívásának az iparosított állattartó telepek tűzvédelmének megoldását nevezte egy német tűzvédelmi szakember. Aztán azt olvassuk, hogy hazánkban ezer sertés, az Egyesült Államokban 18 ezer szarvasmarha pusztult el egy-egy tűzben. Új szintet lépett az állattartás! Hatalmas hús, tej és tojásgyárak alakultak ki, ahol gépek helyett a termelő berendezés szerepét élőlények töltik be.

Gyapjas János, Ormándi Attila, Haris Regina Állattartó épületek tűzvédelmi kihívásai – sertésistálló tüze  

Egy 1000 m²-es 1000 db sertés befogadására alkalmas „disznó fialtató” épület égett 2022 decemberében Városföldön. A III/K tűzeset tanulságos beavatkozási tapasztalatai ösztönözték, hogy alaposabban körül járjuk az állattartó épületek tűzvédelmét. Komplexen érintve a tűzoltás taktikát, a tűzmegelőzést, a tűzeseti statisztikát és a tűzvizsgálati tapasztalatokat.

Gyapjas János, Ormándi Attila, Haris Regina Tűzmegelőzés – Állattenyésztés: új kihívások és méretek, más minőség

Az iparszerű állattenyésztés méreteiben, technológiájában, az állatok számában és a gépesítésnek köszönhetően a minimális dolgozói létszámban olyan új kihívásokat jelentenek, amelyek a problémakör komplex áttekintését igénylik. A tűzoltás taktikai tapasztalatok tükrében a tűzmegelőzést is indokolt áttekinteni.

Gyapjas János, Ormándi Attila, Haris Regina Állattartó épületek – Mit mutat a statisztika és a tűzvizsgálatok?

Az állattenyésztésben keletkező veszélyek és tendenciák a statisztikai adatok elemzésével általában, az egyes káresetek konkrét tűzvizsgálati tapasztalatainak összegyűjtése és rendszerezése pedig komplex módon segítheti a problémakör áttekintését.

Az igazi „nagyüzem”: 18 ezer tehéntetem a tűz után

A nagyüzemi állattartással kapcsolatos tűzvédelmi és tűzkockázati sajátosságok egyik iskolapéldája (vagy, hogy egyet csavarjunk a helyzeten: állatorvosi lova) egy texasi tehénfarm 2023 áprilisában kitört tüze. Ebben az incidensben ugyanis minden benne van, amit jelenlegi Fókusz rovatunkban tárgyalunk: a zsúfoltság és a „nagyüzemi” körülmények miatt csaknem 18 ezer tehéntetem a végeredmény, ami az Egyesült Államokban az utóbbi húsz év legsúlyosabb ilyen jellegű tüzének számít.

A haszonállatok viselkedése tűz esetén

Az állatok fajtánként eltérő fizikai jellemzői és eltérő tűzeseti viselkedési jellemzői határozzák meg a viselkedésüket és a mentési lehetőségeiket.

Állatok – a leggyakoribb halálokok

Az állatok tűzeseti sérülései és halálokai megegyeznek az emberekével, ami lényeges különbség a füstmérgezés és a sérülések mértéke, valamint az egyedi viselkedésükből és stressz tűrésükből adódó sokszor végzetes egyéb sérüléseik. Melyek a fő jellemzők a kutatások alapján.

Állattartó telep – Melyek a tűzeset utáni teendők?

Tűzeset során több ezer csirke, kacsa, netán néhány száz szarvasmarha vagy sertés elhullása esetén az állati tetemek ártalmatlanítása, elhelyezése is komoly feladatot jelent, amelynek közegészségügyi és katasztrófavédelmi vonatkozásai is jelentősek. Melyek a figyelembe veendő fő szempontok?

 

Vizsgálat

Nagy László Zoltán BMW X6-os tűz – négy járműre átterjedt

A sajtóban több BMW gyártmányú személygépkocsit érintő tűzesetről lehetett olvasni, amelyeket az EGR- (Exhaust Gas Recirculation) azaz kipufogógáz-visszavezetés okozott. A gyártó a hiba meglétét elismerte, és visszahívási akció keretében folyamatosan javította, cserélte a hibás alkatrészt. A tűz itt is egy olyan műszaki meghibásodás miatt keletkezett, amellyel kapcsolatban gyári visszahívási akció volt érvényben.

 

Megelőzés

Parlagi Gáspárné, Juhász Imre Tetőfedések / tetőszigetelési rendszerek külső tűzzel szembeni viselkedési teljesítményének kiterjesztési lehetőségei II.

A külső tűzzel szembeni viselkedési teljesítmény kiterjesztésének (EXAP) általános elvei és a szabályok részleges bemutatása után röviden, a teljesség igénye nélkül, ismertetjük az egyik leggyakrabban előforduló tetőfedési / tetőszigetelési rendszert; az erősítéssel ellátott bitumen lemezes vízszigetelők és a velük kialakított tetőszigetelési rendszerek kiterjesztési- és felújítási lehetőségeit.

 

Lestyán Mária Elektromos autók tűzkockázata: Tűzoltói beavatkozás – létesítési feltételek IV.

Az épületeken alkalmazott napelemes rendszerek mellett az ahhoz csatlakozó infrastruktúra mellett azt vizsgáltuk, hogy milyen mértékben növelheti meg a kockázatot a napelemes rendszerekhez kapcsolt fogyasztók köre. Ugyanakkor az elektromos autók egyre szélesebb körben történő elterjedésével összefüggésben kiemelten kellene kezelni a tűzvédelmi kockázatokra történő felhívást is.

 

Várady-Szabó András A tűzvédelmi megfelelőség igazolása – vizsgálati és igazolási módok I.

Erről a témakörről számos jobbnál jobb cikk született már. Az eddigi szerzők: Lestyán Mária, Tóth Péter, Wagner Károly. Ennek ellenére a lényeges elemek, a napi – beruházói, tervezési, kivitelezési – gyakorlat nézőpontjából történő összefoglalása és az azt alátámasztó pontok kiemelése fontos lehet.

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Szűcs István Tibor Tűz Pécsett a Mecsekben Pécs-patacsi tűzeset krónikája

2022. augusztus 18-án, a Baranya megyei Pécs-Patacson a megye elmúlt harminc évének legnagyobb tűzesete zajlott le. A nyári hőség és a Mecsek egészen új kihívásokat hoztak, amelyekre kreatív megoldásokat alkalmazva reagáltak. 

 

Szervezet – fejlesztés

His Imre, Kása Zsolt, Tanka László, Dr. Hesz József A katasztrófavédelmi ügyeleti rendszer fejlesztése II. – a műveletirányítás további támogatása               

Előző számunkból szerzőink beszámolója alapján kirajzolódik egy nagyléptékű fejlesztési folyamat. A rendszer elemeit jelentős erőfeszítésekkel az igényekhez igazítva, valamint korunk technikai lehetőségeit kihasználva tovább építik.

 

Módszer

Minden mutató növekedést mutat az elektronikus naplók kapcsán

A cím nem teljesen igaz: a ráfordított idő, a papírfelhasználás, a pontatlanságból eredő hiány mind csökkennek az elektronikus naplók alkalmazásával. De lássuk, milyen előnyei vannak a szereplők számára az elektronikus naplózásnak!

 

Fórum

Mi az összefüggés a Dräger Questor 8000 és a mesterséges intelligencia között?

Manapság minden a mesterséges intelligenciáról szól: tucatjával születnek a cikkek arról, hogy a ChatGPT-hez hasonló ún. „szűk MI-k” például megreformálják majd a szövegírást. De hogyan jön ez a Dräger Questor 8000 vizsgálóberendezéshez?

 

Technika

Tulok Antal EISEMANN BSKA 2 – kompakt, csúcskategóriás áramfejlesztő

A könnyű, kompakt áramfejlesztők praktikus és sokoldalú megoldást jelenthetnek egy kárhelyszínen. A saját kategóriájában etalonnak számító EISEMANN BSKA 2-ről a rangos német szakmai lap, a Feuerwehr Magazin is elismerően írt. De mit érdemes tudni erről a készülékről, és főleg: mire elég 2 kVA elektromos teljesítmény?

 

Mini bevetési jármű konténerekkel – A kicsi a szép?

Az idei oberwarti Signal 112 vásáron olyan kis járművet és ötletes konténeres megoldásokat mutattak be, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek

 

Előfizetési információk ide kattintva találhatók.

Vissza

Ezt a hírt eddig 593 látogató olvasta.