Híreink

E-matrica a tűzvédelemben – Mit mutatnak a tapasztalatok, visszajelzések?

2024. április 29. 07:53

A 2020-as hatályba lépése óta egyre népszerűbbek az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplók. A zárt informatikai rendszerből származó adatok ún. e-matricán is megtalálhatók. Lássuk ennek működését és a tapasztalatokat!


Új eszközök a felhőben 

Az már bizonyára ismert, hogy a tűzvédelmi berendezések karbantartásáról, felülvizsgálatáról készítendő üzemeltetési naplók teljes egészében papírmentesen is vezethetők. A korszerű, papírmentes naplózást megvalósító informatikai környezet követelményeit az OTSz, valamint a TvMI pontosan meghatározza. Ezeket az előírásokat követi a fiREG rendszer, így egyaránt használható üzemeltetők és karbantartók számára is.

A rendszer segítségével gombnyomásra készülő elektronikusan hiteles PDF-naplók az ellenőrzők (hatóság, auditorok, biztosítók, stb.) számára elfogadottak.

– Mára több száz karbantartóval és legalább ennyi üzemeltetéssel megbízottal tartjuk a kapcsolatot és sok visszajelzést kapunk – mondta Horváth Gábor, a fiREG platform alapítója, szakmai vezetője. – Az ellenőrzendő eszközök közül ma a tűzoltó készülékeken érhető el az e-matrica és rendkívül népszerű a használók körében. Ezért is fogjuk kiterjeszteni rövidesen a vízforrásokra, tűzgátló nyílásszárókra és további tűzvédelmi eszközökre is. 

 

Mit jelent az e-matrica a gyakorlatban?

A fiREG platform elsődleges eszközazonosítási rendszere QR-kód-alapú. Egy QR-kód 3 szintű jogosultságot tud kezelni az elektronikus naplózásban.

1. szint – Publikusan elérhető információk: Ha bárhol meglátunk egy tűzoltó készüléken egy fiREG QR-kódot, leolvasható az okostelefonunk segítségével. Biztonságos internetkapcsolaton keresztül a zárt rendszerből megjelennek a matricák az okostelefonunk kijelzőjén. Formailag, tartalmilag a papír alapú matricákkal egyező adatokat látunk papír használata nélkül, digitális, zárt, jogosultságokat kezelő rendszerből.

2. szint – Üzemeltetéssel megbízott személy adatot rögzíthet a rábízott eszköz elektronikusan vezetett naplójába. Ehhez természetesen hozzáférés és megfelelő jogosultság szükséges számára. 

3. szint – Karbantartásra jogosult személy további adatokat olvashat ki az ő hatáskörébe tartozó eszközről, valamint szakvizsgaköteles tevékenységet is naplózhat (érvényes és vonatkozó szakvizsga esetén természetesen).

Az eszközökön elhelyezett QR-kódok egyszerű leolvasásával azonnali visszajelzést kaphatunk az eszközök állapotáról. Ez az azonnali visszacsatolás nemcsak a rendszeres ellenőrzéseket könnyíti meg, de a tűzbiztonság általános színvonalát is emeli. (A QR-kódok leolvasása után betöltődő matricára egy példát ide kattintva lehet megnézni.)

 

Visszajelzések – új matricák 

– Az elmúlt időszakban minket is meglepő mennyiségben kaptunk pozitív véleményeket – mondta Fekete Attila, a fiREG társalapítója. – EHS vezetők, tűzvédelmi felelősök számolnak be arról, hogy ellenőrzések alkalmával az elektronikus naplózás nem csak elismert megoldást jelent, hanem a digitális rendszerben követett karbantartások, felülvizsgálatok sokkal kevesebb emberi erőforrást és hibalehetőséget jelentenek, miközben az egységes megjelenésű dokumentációk az ellenőrzési feladatokat is könnyítik. Előszeretettel olvassák le szúrópróbaszerűen a fiREG QR-kódokat (1. szint) és lerövidíti az ellenőrzéseket a rendezett és naprakész PDF naplók mapparendszere is.

A vizsgálatok pedig stresszmentesek, hiszen minden vonatkozó feladatról időben értesülnek a felelősök, így nem fordulhat elő, hogy elmarad egy-egy felülvizsgálat vagy annak naplózása.

Rövidesen várható tehát az e-matricák megjelenése további tűzvédelmi eszköztípusokon is, mert a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. 

A digitális nyilvántartó rendszer naplóinak pontossága és ellenőrizhetősége megvalósult, egyre népszerűbb a tűzvédelemben. És vajon ez esetben van-e létjogosultsága a modern, papírmentes rendszer használóinál a papír alapú karbantartói matricáknak, eldöntendő kérdést jelent a jövőben.

 

Ha szeretnél többet tudni az elektronikusan vezetett naplók lehetőségeiről, keresd fel a www.fiREG.hu -t.
Egy napos felnőttképzési keretek közt zajló képzéseinkről információk itt találhatók: www.fiREG.hu/kepzeseink 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 219 látogató olvasta.