Híreink

Égtek a napelemek – tűzoltási kísérlet vágatlan videója

2023. november 06. 08:26

Hazánkban is egyre több napelem bukkan fel a házak tetején, és egyre több a napelempark. Mennyire biztonságos az ilyen tüzeknél a tűzoltók beavatkozása? Hogyan lehet megközelíteni napelemeket? A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, az MMK Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, a TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete szervezésében Balatonföldváron tartott konferencián a napelemes rendszerek tűzeseteinél a biztonságos tűzoltói beavatkozásra fókuszáltak. Az ott készült videót tesszük közzé.


Hazánkban elsőként a 2023. október 16-án, Balatonföldváron tartott konferencián, és az ott lezajlott tűzkísérlet során vizsgálták az új technológiai fejlesztés, az ún. teljesítményoptimalizálók tűzoltás során kifejtett hatásait. Ahogy a nevükből következik, a teljesítményoptimalizálók a napelemek teljesítményét optimalizálják a különböző időjárási viszonyok között. Tűzoltási szempontból azonban nem ez az érdekes, hanem a tény, hogy tűz esetén ezek az eszközök automatikusan kikapcsolják a napelemeket és – a fejlesztők állítása szerint – olyan szinten tartják a feszültséget és az áramerősséget, hogy a tűzoltók a kiérkezéskor azonnal biztonságosan képesek beavatkozni. Ez ma a telepített napelemeknél ma még nincs így.

Nosza, ellenőrizzük valós körülmények között – jött az ötlet. Egy telepítő cég, a 3Comm Kft. felépített egy tíz napelemből álló SolarEdge napelemes rendszert a balatonföldvári strandon, a tűzoltók pedig az egyik panel alá a normál tűzterhelésnek megfelelő tüzet gyújtottak. Az így imitált tetőtűz elérte a napelempanelt, amely megsérült és meggyulladt. A kivitelező cég mérte és dokumentálta a folyamatot, amelyről egyidejűleg videofelvétel is készült.

A tűzgyújtás pillanatában 430 V feszültség volt jelen az egyenáramú string vezetékekben. Itt még kockázatos a beavatkozás, de a tűz keletkezését követően 1,5 perc múlva 7,8 V-ra esett a feszültség, ezzel az inverter védelmi rendszere lehetővé tette a tűzoltók számára a biztonságos beavatkozást, amit a sugárszerelést követően azonnal megkezdtek és alig 1,5 perc alatt eloltottak. A gyakorlat bizonyította, hogy a tűzoltók számára, ezzel a minimális feszültséggel, a beavatkozás biztonságos.

Vissza

Ezt a hírt eddig 774 látogató olvasta.