Híreink

Elsősegélycsomag légi úton – új drónos szolgáltatás a vészhelyzetekre

2023. november 08. 08:49

A svéd Everdrone új drónt, és vele együtt új drónos vészhelyzeti szolgáltatást mutatott be: azt ígérik, az E2 típusjelű drón a fejlett, nagy felbontású video- és hőkamera mellett testre szabható elsősegélycsomagot is képes szállítani. A cég ezzel arra teszi a voksát, hogy a drónoknak nem csak a vészhelyzeti döntéstámogatásban, vagy akár a felderítésben van helye, hanem bizonyos tevékenységek kiváltásában is – az eddigi sikeres együttműködésük alapján úgy tűnik, nincsenek ezzel egyedül.


Az E2 fejlesztésében az Everdrone Svédország, Dánia és az Egyesült Királyság vészhelyzeti szolgálataival történő együttműködés tapasztalataira épített – ennek eredménye pedig egy három kilogrammos teherbírású, 200 négyzetkilométeres működési tartományú, hatrotoros gép, amely az ígéretek szerint a riasztástól számítva tizenöt másodperc elteltével képes felszállni.

A dán, svéd és angol vészhelyzeti szolgálatokkal kötött szerződések alapján az Everdrone eddig is működtetett olyan drónokat, amelyek például automata defibrillátort is tartalmazó elsősegélycsomagot juttattak célba; az E2 tulajdonképpen ennek a szolgáltatásnak egy továbbfejlesztett állomása.  

Az drón – amely akár heves esőben és élénk szélben is képes biztonsággal célba jutni – az ígéret szerint teljesen testreszabható csomagokat is képes lesz célba juttatni. Ez gyakorlatilag az automata defibrillátortól kezdve az epipeneken át a vérzéscsillapító készletekig bármit jelenthet, értelemszerűen a megnövelt teherbírás mértékéig. Ezen túl újdonság az ún. LiveView funkció, amely itt nagyfelbontású video- és hőkép továbbítását jelenti. A két funkció kombinálása, valamint a drón vészhelyzeti szolgálatoknál való készenlétbe állítása valóban új távlatokat nyit a beavatkozásban, hiszen a drón még a beavatkozók előtt a helyszínen lehet, a magával vitt elsősegélycsomag pedig gyakorlati segítségnyújtást is jelenthet. Jobban mondva jelentett, hiszen a drón korábbi változata konkrét esetben mentette meg egy szívritmuszavaros svéd férfi életét.


Balra a kamerarendszer, jobbra a piros eü-csomag

 

Nem ez az első ilyen megközelítés: ahogyan arról korábban írtunk, Belgiumban egy hasonló (fél)automata drónhálózat startolt el még idén.

 

Everdrone E2

  • Reagálási idő: 15 másodperc az riasztástól a felszállásig
  • Cirkáló sebesség: 23 m/s (kb. 83 km/h)
  • Működési tartomány: 8 km (200 négyzetkilométer)
  • Teherbírás: 3 kg (szenzorrendszer + MedKit)
  • C3 kapcsolat: 4 egyéni LTE kapcsolat (4G és 5G)
  • Fejlett kamera rendszer: RGB, 10-szeres zoom és IR
  • Alap elsősegélycsomag: AED, vérzéscsillapító készlet, pulzoximéter
  •  

Vissza

Ezt a hírt eddig 328 látogató olvasta.