Híreink

Vágásbiztos tűzoltó csizmák a Rosenbauertől

2024. március 07. 07:00

A Rosenbauer új szintre emelte a munkavédelmet (jelen esetben inkább bevetésvédelmet): viszonylag friss, néhány éves termékvonalát, a BOROS csizmákat bővítette új, „láncfűrészálló” változatokkal.


A tűzoltók beavatkozásai során egyre gyakrabban kerül elő a láncfűrész, ami nem is csoda, elég, ha a megváltozott időjárási körülmények következtében egyre gyakrabban előforduló viharokra, és az ezekkel kapcsolatos kárfelszámolásra gondolunk. A láncfűrész veszélyes üzem, ugyanakkor nem egyszerű olyan munkavédelmi lábbelit találni, amely egyszerre vágásálló, és teljesíti a tűzoltó csizmákkal kapcsolatos egyéb elvárásokat.

BOROS: már bizonyított

A 2021-ben bemutatott BOROS (a nem túl fantáziadús betűszó feloldása: BOots from ROSenbauer, azaz „csizma a Rosenbauertől”) lábbelik fejlesztésénél ergonómiai és biztonsági szempontokat is figyelembe vettek – értelemszerűen a tűzoltók képezték a célcsoportot:

  • a csizmák megfelelnek a tűzoltó lábbelikre vonatkozó EN 15090:2012 (F2A, HI3, CI, AN, SRC) szabvány legmagasabb védelmi szintjének. Prémium, vízlepergető bőr külső, dupla és tripla varrások, az összeszerelés és varrás a legszigorúbb európai minőségi szabványok szerint;
  • a Michelin-nel együttműködve kifejlesztett, egyedi mintájú gumitalp, amely rezgéselnyelő, csúszásvédett szinte minden felületen, kiválóan hőszigetel, acél talbetéttel az átszúrás elleni védelem miatt;
  • négyrétegű, rugalmas, szellőző, vízálló SympaTex membrán belül, memóriahabos béléssel,
  • ötletes rögzítők (a B4 modellnél például gyorszár, amely kétzónás, a lábfej és a bokarész külön állítható, a csizma pedig egyetlen mozdulattal lecsatolható).

Az eredeti BOROS termékvonal ennek megfelelően megfelel a tűzoltó lábbelikre vonatkozó MSZ EN 15 090 előírásainak, védi a tűzoltót a mechanikai hatások (ütés, zúzódás, szúrás, vágás), az elcsúszás, a szélsőséges hőhatások, a vegyi hatások, az áramütés, valamint a sztatikus feltöltődés hatásaitól.

 

BOROS: a vágásálló változatok

Ezért érdekesek az új változatok, ugyanis a vágásállóságot most új elem, és a meglévő tulajdonságok mellé társul az új modellekben: ezek speciális anyagból készülnek, amely megakadályozza, hogy a láncfűrész átvágja a bőrt és megsérüljenek az izmok, az inak vagy az erek.

A Rosenbauer jelenleg a BOROS két típusát kínálja vágásálló változatban, mindkét esetben a „CS” (mint chainsaw, azaz láncfűrész) megjelelölés jelzi a vágásállóságot:

A BOROS B2 CS az egyszerűbb változat, amely még így is ötletes: a zárásat cipzárral kombinált fűző oldja meg, amely miatt a le- és felvétel egyrészt rendkívül gyors, másrészt viszont a csizma szorosságát fokozatmentesen lehet állítani, külön a lábfejnél és külön a lábszárnál.

A BOROS B4 CS a legmodernebb: a szabadalmaztatott fűzőrendszert különleges központi kapocs tartja össze, így a csizma szorossága fokozatmentesen állítható, mégis egyetlen mozdulattal kioldható és levehető.

Mindkét CS változat a legmagasabb, hármas szintű vágásvédelemmel rendelkezik. (A vonatkozó szabványban három láncfűrész-sebességgel tesztelik a vágásvédelmet: az első szint 20 m/s, a második 24 m/s, míg a harmadik 28 m/s.)

Vissza

Ezt a hírt eddig 172 látogató olvasta.