Híreink

Az összes gépjármű mentési adatlapja – zsebben

2024. március 06. 07:00

„Szerintem ebben a típusban ott nincsen légzsák, vágjad nyugodtan!” Nem biztos, hogy az „utolsó mondatok”-kategóriába ez a biztatás beleillik, de egészen biztos, hogy a tűzoltók számára manapság az alapos gépjármű-típusismeret egy műszaki mentésnél elengedhetetlen. Az igazi problémát a rendkívüli bőség jelenti: a javuló utasbiztonság, a korszerű, de rejtett megoldások egyre több buktatót jelentenek egy műszaki mentésnél. Hol kell áramtalanítani? Hol vannak a gázgenerátorok, övfeszítők? Az összes típusnál ezt mind észben tartani lehetetlen – erre találták ki a Weber Rescue szoftveres, mobilra vagy laptopra telepíthető, átfogó gépjármű-adatbázisát.


Zavarba ejtően sok járműtípus közlekedik a hazai utakon – az elektromos gépjárművek megjelenése csak egy eleme ennek a kirakósnak, bőven elég buktatója van a „hagyományos” gépjárműveknek is. A formatervezés újabb és újabb megoldásai miatt szemrevételezésre nem mindig állapítható meg, egy-egy utasbiztonsági megoldást hol kell keresni, vagy lehet-e egyáltalán a meglétére számítani egy adott járműtípusnál. Bizonyos járművekből többféle meghajtású modellt is kiadnak – egy műszaki mentésnél pedig értékes perceket jelenthet, amíg a tűzoltók meggyőződnek arról, hogy hibrid vagy benzines változatról van szó. (És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy például egy hibrid változat kiépítése a motort leszámítva is eltérhet a benzinesétől).

A Weber Rescue „Crash Recovery System” elnevezésű szoftveres adatbázisát pontosan az ilyen helyzetekre találták ki.

  • Tartalmazza személygépkocsik, kisteherautók, teherautók és buszok mindig naprakész adatait, az összes, műszaki mentéshez szükséges információval.
  • Egységes, könnyen értelmezhető járműgrafika, benne információ az összes mentéssel kapcsolatos alkatrészről (légzsákok, gázgenerátorok, övfeszítők, automatikus bukókeretek, erősítések).
  • A védelmi megoldásoknak a deaktiválási utasításokkal lehetővé teszik a beszorultakra és a beavatkozókra leselkedő veszélyek gyors kiküszöbölését.
  • Széleskörű háttér-információk, fényképek (a nagyobb változatnál) és inaktiválási utasítások.
  • Manuális járműválasztás márka, modell, karosszéria és évjárat alapján
  • Havi szoftver- és adatbázisfrissítésekkel pedig a mindenkori naprakészséget biztosítják. 

A szoftver két változatban (Lite és Standard) elérhető. Mindkét változat tartalmazza az Európában, Egyesült Államokban, Egyesült Királyságban és a Csendes-Óceáni térségben forgalomban lévő gépjárművek adatait, és telepíthető Windows, Android és iOS (iPad) rendszerre. A szűkített Lite verzióhoz képest a Standard verzióban digitális járműfotók is elérhetők, valamint a szimpla modellalapú keresés helyett lehet szűkíteni a találatokat gyártmány, modell, felépítés és évjárat alapján is.

A vételár egyéves licencperiódust tartalmaz, amely évente hosszabbítható.


Hazai forgalmazó: Pirotext Kft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 311 látogató olvasta.