Híreink

Lítiumion-akkuk a szeméttelepen: időzített bombák?

2024. március 06. 08:42

Alig több mint egy év alatt két jelentős méretű lítiumion-akkumulátor-tűz keletkezett Franciaországban. Mindkét tűznél közel száz tűzoltó küzdött a lángokkal. A probléma nem kizárólag az akkumulátor-újrahasznosító telepeket érinti: mivel a kommunális hulladékba rengeteg elektromos eszköz kerül, amiből nem távolították el az akkukat, a tűzveszély gyakorlatilag minden hulladéktelepen adott lehet. A France24 angol nyelvű videoriportja, melyre külön felhívjuk a figyelmet, erről mutat be részleteket.


Komoly tüzek Franciaország-szerte

A CTIF összeállítása két súlyos eset is felidéz. A legutóbbi épp február 17-én, szombaton tört ki a francia SNAM vállalathoz tartozó újrahasznosító üzemben a Toulouse-tól északra fekvő Viviez városában, ahol 70 tűzoltó küzdött a lángokkal. A tüzet vasárnapra sikerült körülhatárolni, de még hosszú égési folyamatra számítottak a teljes lefeketítésig. Az újrahasznosító üzem biztonsági közleménye arra is figyelmeztetett, hogy bizonyos körülmények között kadmium is felszabadulhat a gőzök révén. Az eset súlyát jól példázza, hogy 900 tonna akkumulátor volt érintett a tűzben.

Mindez sajnos nem szokatlan, és nem is az első eset Franciaországban (sem): 2023. január 16-án a normandiai Rouen város közelében egy lítiumionakkumulátor-raktárban történt nagy robbanás, itt legalább 100 tűzoltó és 60 tűzoltó jármű küzdött a tűz ellen. A tűz január 16-án délután 15.50 körül ütött ki a Bolloré Logistics raktárában, egy lítiumion-akkumulátorokat tartalmazó raktárhelyiségben. A robbanás és az azt követő tűz miatt 8000 akkumulátor semmisült meg. A tűz ezután átterjedt egy közeli raktárra, ahol mintegy 70 ezer gumiabroncsot tároltak.

 

A probléma: a használt akkuk tűzveszélyessége

A tűzveszély nem csak azokat az üzemeket érinti, amelyek profilja kifejezetten az akkuk újrahasznosítása. Ahogyan a France24 alábbi, angol nyelvű videoriportjában is látható, a kommunális hulladékot kezelő telepeken több száz tonna szemétben bújnak meg elszórva apró, száz-kétszáz grammos akkumulátorok, amelyek bármikor kigyulladhatnak. Az ilyen akkuk a nem megfelelően kidobott hulladék miatt lehetnek ott: elromlott elektromos eszközök végzik a kommunális hulladékban (amely eleve szabálytalan), ezekből ráadásul nem távolítják el az akkumulátort (ami még szabálytalanabb). Egy végfelhasználó számára az akku eltávolítása sok esetben nem is opció, hiszen beépített akkuról van szó, így a legtöbb, amit tehetünk, az elektromos hulladék megfelelő kezelése (ti. nem a kommunális hulladékkal történő keverése). A probléma ugyanis elsősorban azzal keletkezik, hogy a sérül lítiumion-akkumulátorok több száz tonnányi hulladékhalmokban történő megtalálása szó szerint lehetetlen feladat – így nem marad más, mint különféle óvintézkedések megtétele (hőkamerák, oltórendszerek a hulladékudvarokban), amelyek azonban legfeljebb szépségtapaszok.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 316 látogató olvasta.