Híreink

Tűzoltó konténer: az oltáshoz minden, egyben

2024. március 11. 08:03

Elsősorban létesítményi környezetben lehet jó eszköz a cseh JETEX tűzoltó konténere, amely a leírások alapján a telepített, magasnyomású vízköddel oltó sprinklerrendszerek előnyeit egyesíti egy viszonylag könnyen mozgatható és telepíthető csomagban.


A magasnyomású vízköddel oltás ígéretes technológia, főleg létesítményi környezetben: a gázzal oltó rendszerekhez hasonló térkitöltő hatást, oxigénelvonást, valamint a víz hőelvonó hatását egyesíti környezetbarát, káros élettani hatásoktól mentes formátumban. Az apró (akár 50–100 µm átmérőjű) vízcseppek aktív hűtőfelületet képeznek; egy liter víz a tűztérben több, mint másfél köbméter gőzzé alakul, ami inert gázként kiszorítja az oxigént az égéstérből; a víz gőzzé alakításához szükséges hőenergiát pedig lényegében a tűzből vesszük, aminek eredménye a tűz hűtése. Ebből adódóan a hagyományos vízzel oltási technológiához képest akár 90%-kal kevesebb víz is elég az oltáshoz. Ráadásul a vízköd valamennyi tűzosztály (A–F) oltásához megfelelő, és a feszültség alatti eszközök esetén is alkalmazható, mert a vízköd nem vezeti az elektromosságot. 


Mindez konténerben

A hordozható vízködös oltás persze nem újdonság; a hazai közönség például 2018-ban a Balatonföldváron megrendezett Tűzoltó Szakmai Napon nézhette meg élőben a lengyel Telesto Mist Systems normál nyomású vízködös oltólándzsájának bemutatását (a termékekről pedig Michal Bartnik, a Telesto főmérnöke írt cikket a Védelem 2018/6. számának 29–31. oldalán; a lapszám ide kattintva tölthető le).

A cseh JETEX megoldása ugyanakkor olyan szempontból érdekes, hogy a vízköddel oltást nagyobb volumenben (tehát egy oltólándzsához képest nagyobb teljesítményben) oldja meg, ezzel együtt viszont hordozható marad. A gyártó két változatban kínálja a terméket: egy nyolc tonnás konténeres, és egy 85 kilós „dobozos” kiszerelésben, a megoldandó feladat és a rendelkezésre álló hely jellegzetességeitől függően.

A nagyobbik változat lényegében egy szabvány 20 lábas konténer (6 × 2,44 × 2,5 m), nyolc tonna összsúllyal. A standard méretek miatt létesítményi környezetben viszonylag könnyen mozgatható (akár tehergépjárművekkel), és a tűz helyszínére szállítható. A felszerelt sugárcső a gyártói adatok szerint akár 120 méteres hatótávval képes áthidalni egészen nagy távolságokat is, így a kezelő biztonsága is szavatolt – de ha ez nem lenne elég, a kézi vezérlés kiváltható távirányítással is, amely akár 50 méterről is elvégezhető. A sugárcső 350 fokban forgatható, illetve +65 fokban emelhető és -5 fokban dönthető, így a helyszínre telepítés után a változó tűzhelyzetek igen széles skálája kezelhető.

Valójában a kisebbik változat talán még érdekesebb is: a 85 kilós, 81 × 64 × 59 cm méretű – tehát viszonylag kompakt – „oltódobozt” a gyártó ígérete szerint teljesen képzetlen személyzet is képes sikerrel bevetni („akár gyerekek is”, bár ez nyilván a marketingosztály költői túlzása). A szivattyú működtetéséért egy 48V-os, az elektromos hálózatról tölthető, önállóan 20-30 percig működő akku felel, ami 1500 liter oltóanyag kijuttatására elegendő, legfeljebb 20 méterre. A vízköddel oltási technológia ismeretében ez nagyobb beltéri tüzek oltásához is elegendő lehet. Ráadásul a gyártó ígérete szerint az oltórendszer egyáltalán nem válogat, ami a vízforrásokat illeti: úszómedencéből származó klóros víz, sós tengervíz, szennyezett folyóvíz ugyanúgy megfelelő. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 293 látogató olvasta.