Híreink

Akciófilmen láthatjuk újra a Notre-Dame tragédiáját

2023. augusztus 25. 07:57

A Notre-Dame székesegyházban 2019-ben kitört tűzről forgatott akciófilmet a világhírű, Oscar-díjas francia rendező, Jean Jacques Annaud. Nyilatkozata alapján szakmai szempontból is érdekes részleteket tartalmazhat a film: a valóságban hajmeresztő hibák sorozata vezetett el a tragédiáig. Filmajánló a 24.hu cikke alapján.


A rendező a következőképpen nyilatkozott az AFP-nek a filmje kapcsán:

„Amikor a tűz után belenéztem a dokumentációba, és kiderült, mi történt, nem hittem el, hogy minden igaz […] Az elejétől a végéig zavarok, kudarcok és egészen hihetetlen akadályok sorozata kísérte az ügyet. A tűzjelzők ellenőrzésének elmulasztása, a felügyelet hiánya, a templomhajó padlása helyett a sekrestyéére indult őr, illetve a párizsi közlekedési dugók, amik miatt a katedrális igazgatója a nála lévő egyetlen kulccsal csak későn tudta kinyitni a szentélyt.

Ilyen szempontból érdekesnek ígérkezik a film szakmai szemmel is, hiszen – ahogyan a 24.hu írja – a tűz mindkét lehetséges okát – a cigarettacsikk eldobását, illetve az esetleges rövidzárlatot – megmutatja, hiszen az egyik munkás a restaurálás helyszínén a tilalom ellenére dohányzik az ezeréves gerendák mellett, miközben galambok csipegetik a harangok elektromos kábeleit, illetve egy hegesztő egy elhagyott, gyúlékony folyadékot tartalmazó palack mellett végzi a munkáját.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 656 látogató olvasta.