Híreink

Boldog születésnapot, Rosenbauer FOX!

2023. augusztus 28. 10:00

Több, mint 20 ezer eladott példány, négy generáció, száz év tapasztalat – az osztrák gyártó egyik legnépszerűbb terméke, a FOX kismotorfecskendő idén száz éve látta meg a napvilágot.


A Rosenbauer kismotorfecskendő negyedik generációja (FOX 4) 2016 óta van a piacon; a termékvonal története 1923-ban kezdődött ugyan, de egészen 1913-ig nyúlik vissza, ekkor történtek ugyanis kísérletek egy könnyű, tűzoltásra használható, hordozható szivattyú kifejlesztésére. Az áttörés végül egy 10 lóerős, 120 kg-os kismotorfecskendő képében érkezett el, amellyel a korabeli mérnökök jócskán ráéreztek az igényekre: az első néhány évben több, mint négyezer példányt adtak el.


Az első FOX


Az ünnepélyes pillanat

 

Az 1930-as években a Rosenbauer saját motort fejlesztett ki, ezeket az R24, R50 és R60 kódjelű példányokba építettek be. A második világháború alatt az anyaghiány miatt megtorpantak a fejlesztések, hogy aztán 1945 után folytatódjanak – a Rosenbauer saját, kétütemű motorját és a gunskircheni ROTAX motorjait használta körülbelül 15 évig, mielőtt a Volkswagen motorjaira váltott volna.

Az AUTOMATIC 75 VW 1958-as jó eladási adatai után végül 1987-ben kezdődött a máig tartó sikerszéria, mivel ekkor dobták piacra a teljesen újratervezett kismotorfecskendőt, a FOX-ot, amelyben BMW motorkerékpár-motort használtak fel, így könnyebbé és kompaktabbá téve az eszközt, miközben fokozták a szivattyúteljesítményt. Ezt 1996-ban a második, 2005-ben pedig a harmadik generáció követte. Számos előző generációs FOX van jelenleg is használatban világszerte.

A Rosenbauer a mai napig több, mint 20 ezer FOX kismotorfecskendőt gyártott és szállított le – ez hatalmas szám, nem csoda, hogy ez az egyik legsikeresebb termék a kínálatban. A cég most száz különleges példányt dobott piacra (amely a sajtóközlemény tanúsága szerint inkább vizuálisan különbözik a többitől) az évfordulóra emlékezve.


A speciális kiadás felirata: „A kismotorfecskendők száz éve”

Vissza

Ezt a hírt eddig 350 látogató olvasta.