Híreink

Mi olvasható a Tűzvédelem 2023/4. számában?

2023. augusztus 08. 08:23

Az idei 4. évfolyam 18 cikkeiben az elektromos járművek okozta új tűzmegelőzési, a tűzoltási filozófia és a megfelelő technika és oltási módszer bemutatására fókuszálunk. Acélszerkezetek, elektromos energiatárolók, a tűzvédelmi megfelelőség igazolása, tűzvédelmi berendezések karbantartása, új égéskésleltető szer a megelőzés, emelőpárna praktikák, Pajzs mini rendszer, uszodatűz, tűzoltó lámpák és légzésvédelem a tűzoltás témáiban olvasható.


Tanulmány

Szabó Ákos, Hlavička Viktor, Lublóy Éva Acélszerkezetű épületek tűzesetei és az acélszerkezetek tűzvédelmének módjai I.

Milyen tűzhatásnak vannak kitéve az épületek acélszerkezetei? Milyen következménnyel jártak az elmúlt időszak nagy tűzesetei? Hogyan befolyásolták ezek a nagy épület tüzek a tűzvédelmi tervezési gyakorlatot? Mekkora lehet egy tűz hőmérséklete?

 

Farkas Flóra, Szikra Csaba, dr. Takács Lajos Gábor Elektromos járművek tárolásának tűzvédelme I.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) megbízásából készített tanulmány az elektromos járművek építményeken belüli tárolásának tűzvédelmi szempontból történő biztonságosabbá tételét és az ehhez kapcsolódó tűzvédelmi előírások megalkotását illetve a meglévő szabályok átalakítását tűzte ki célul. Az égési jellemzőket járjuk körbe.

 

Fókuszban

Elektromos autók oltása – A fejlődés fázisai 

Ahogy az elektromos autók száma dinamikusan nő, úgy változik a tűzoltásukkal kapcsolatos álláspontunk és a kutatásokból számos gyakorlati megoldás született, amely a tűzoltás hatékonyságának javulását és az akkumulátorok tűzoltásával kapcsolatos gondolkodásunk alapos megváltozását hozta.

 

Elektromos autók – új tűzoltási filozófia, víz közvetlenül az akkuba

Az elektromos autók nagyfeszültségű akkumulátorai feladták a leckét a tűzoltóknak. A korábbi az akkumulátorcellák hűtésén alapuló filozófián túllépve, az akkumulátorok lemezének feltörésével és a víz közvetlenül az akkumulátor cellákba jutatásának gondolata, új tűzoltási eszközöket és megoldásokat hozott. Meddig jutott a világ ebben a gondolkodásban?

 

Pimper László Murer oltólándzsa – új technika és megoldás az akkutüzek oltásához

Az E-mobilitás előretörésével szinte naponta jelennek meg a világhálón hírek és filmfelvételek különböző elektromos járművek akkumulátorainak tüzeiről. A laikusokat gyakran megrémítik, míg a tűzoltókat gondolkodóba ejtik ezek a felvételek: hogyan tudnánk beavatkozni egy ilyen tűzesetnél? Erre a kérdésre ad frappáns választ a német MURER költséghatékony és egyszerűen alkalmazható E-oltólándzsája.

 

Megelőzés

Lestyán Mária Elektromos energiatárolók tűzkockázata: Tűzoltói beavatkozás – létesítési feltételek V.

Az előző lapszámokban bemutattuk azokat a kockázatos területeket, amelyek a fenntarthatósági célokkal összefüggő fejlesztések kapcsán érintik a tűzvédelem területét. Ezek konkrét hazai előírás és iránymutatás hiányában jelentős veszélyeket hordozhatnak. Az épületeken alkalmazott napelemes rendszerekhez egyre gyakrabban kell az energiatárolókkal számolni, amelyek újabb, eddig nem ismert kockázatokat jelentenek.

 

Várady-Szabó András A tűzvédelmi megfelelőség igazolása – vizsgálati és igazolási módok II.

A tűzvédelmi megfelelőség és a teljesítményigazolás szabályozása egész Európában egységes, a hazai előírások csak az ott nem szabályozott kérdéseket érintik. Mi a helyzet a gyakorlatban?

 

Dr. Bérczi László Mikortól kell a tűzvédelmi berendezéseket karbantartani?

Többen azt mondják, hogy a „tűzoltósági átadás” időpontjától kezdődik ez a kötelezettség. A tűzvédelmi jogszabályokban nincs konkrétan erre utaló kezdő időpont megjelölve, de a jogszabályok szövegének értelmezésével egyértelmű a válasz.

 

Gyimesi Erika Aithon égéskésleltető szer, tűzállósági határértékkel

Legyen a lehető legjobb a tűzzel szembeni viselkedési osztálya, rendelkezzen R15-60 perces tűzállósági osztállyal, vagyis ennyi ideig biztosítsa a faszerkezet a teherbíró képességét. Legyen hatékony és könnyen alkalmazható égéskésleltető szer! Nem csoda, hogy az Agrosol 2000 Kft. hosszas kutatás után talált rá az olasz Aithon cégre, amely tud ilyen feltételeknek megfelelő égéskésleltető szert gyártani. A forgalmazó bemutató írása alapján vesszük górcső alá a terméket.

 

Módszer

Laczkó Péter Praktikus megoldások az emelőpárnák használatakor – Mire kell figyelni?

Az emelőpárnák a mindennapi műszaki mentés nélkülözhetetlen eszközei, mint biztonsági berendezések, ezeknek is van engedélyezett élettartama. A kék színű Holmatro HLB emelőpárnák cseréjének lehetőségeit ennek alapján járjuk körbe. Először azonban nézzük, hogyan, mire, milyen módon használhatjuk ezeket?

 

Ténykép

Füstmentes kampány – A magyar lakosság tűzvédelemi ismereteinek felmérése

A Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a füstmentes.hu, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ), mielőtt 700 darab otthoni füstjelzőt szétosztott az önkéntesek között, országos reprezentatív kutatást készítetett a lakosság tűzvédelmi ismereteiről.

 

Fejlesztés

His Imre, Igaz-Danszky Tamás Pajzs Mini, a Katasztrófavédelem tűzoltójárművekre fejlesztett riasztási rendszere

A PAJZS rendszer mobilizált változata az új PAJZS MINI alkalmazás, mely a tűzoltó járművekre szerelt, Android alapú tablet számítógépen futó, egyszerűsített PAJZS alkalmazás a kivonuló egységek számára. Ezt mutatják be szerzőink.

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Misik Zoltán Uszodatűz – szauna és nehezen hozzáférhető szendvicstető

Az elmúlt időszakban több uszodatűz keletkezett, amelyek oltása komoly erőfeszítéseket igényelt. Egy nagy, több mint 2000 m2 alapterületű uszoda szaunatere és tetőszerkezete gyulladt ki 2023. január 28-án, Budapesten. A tüzet a legmagasabb V. kiemelt riasztási fokozatot alkalmazva fékezték meg a budapesti hivatásos és önkéntes tűzoltók.

 

Kiállítás

Acculux – Fények az éjszakában

Burgenlandban, a Signal 112 tűzoltó és mentő szakvásáron (2023 március) figyeltünk fel az AccuLux sokrétűen felhasználható lámpáira, ráadásul a jelentős számú magyar érdeklődő még jobban motivált minket a termékek megismerésére. A helyszíni és egy kis nemzetközi tájékozódás után kiderült számunkra, hogy érdemes közelebbről megismerni.

 

Technika

Adorján Attila Ami a légzésvédelem mögött van: műhelytitkok a Drägertől

A légzésvédelem számos beavatkozás alkalmával elengedhetetlen, legyen szó akár sűrű füstről, akár veszélyesanyag-balesetekről. A beavatkozás végeztével azonban közel sem érnek véget az ezzel kapcsolatos feladatok – sőt, bizonyos szempontból akkor kezdődnek igazán. A Dräger eszközparkja segítségével vesszük végig, milyen lehetőségek vannak egy légzésvédő műhely                                                  

 

Fórum

Már a létesítményüzemeltetők is naplózhatnak elektronikusan

Folyamatosan beszámolunk róla, hogy az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési napló egyre szélesebb körben terjed. Már nem csak a karbantartók, gyártóüzemek, intézmények látják hasznosnak, hanem a nagy létesítményeket portfólióban üzemeltető, ún. létesítményüzemeltető szolgáltató vállalkozások is.

 

Rosenbauer – SziFire: új dimenziók a kapcsolatban

A SziFire Kft. alapításkori fő tevékenysége a műszaki tanácsadás volt. E tevékenység keretén belül a Rosenbauer International AG. részére biztosította a magyarországi piaci jelenléthez szükséges műszaki alátámasztást. Ebben az évben ez szorosabbá vált: disztribútori és szervizpartneri szerződés jött létre a két cég között.

 

E-autók oltása mélygarázsban – automatikus oltótakaróval        

Az elektromos gépjárművek oltása főleg mélygarázsokban rendkívül nehéz és veszélyes, a tűz sok potenciális kárral jár. De mi van akkor, ha létezik egy rendszer, ami a tűz kialakulásakor automatikusan riasztja a tűzoltókat, és a kiérkezésig oltóponyvával fékezi meg a tüzet.

 

Előfizetési információk ide kattintva érhetők el.

Vissza

Ezt a hírt eddig 591 látogató olvasta.