Híreink

Tűzálló drón Svájcból

2023. augusztus 09. 09:13

Számos esetben volt már szó tűzoltósági felhasználású drónokról – az azonban mindegyikben közös volt, hogy mindegyik a konzumerpiacon is elérhető technológiára épül. A drónok közös pontja volt, hogy „tűzközelbe” nem lehetett velük repülni. Ezen próbál változtatni egy brit-svájci közös fejlesztés, a FireDrone, amely a hőálló burkolatának köszönhetően képes ugyanoda menni, ahová a tűzoltók.


A tűzoltási beavatkozások során manapság alapvető elvárás (lenne), hogy a beavatkozó erők minél kisebb kockázattal tudjanak behatolni az oltandó területekre. A beavatkozás megtervezése során minden információ fontos lehet – bizonyos információkat azonban nem lehet elég gyorsan és/vagy kockázatmentesen kinyerni. A drónok használata kültéri kárhelyszíneken egyre gyakrabban fordul elő – nem véletlenül, hiszen a felülnézeti video- vagy hőkép felbecsülhetetlen értékű lehet bizonyos helyzetekben –a, beltéri beavatkozásoknál azonban ez a megközelítés nem opció.

 

Tűzálló drón, beltérre

A Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Kutatóintézet (EMPA) és a londoni Imperial College által közösen fejlesztett, prózai egyszerűséggel FireDrone névre keresztelt eszköz ezen próbál változatni. Az elképzelés szeriont a drónt beltéri beavatkozások során felderítésre használják a tűzoltók; a hőszigetelésre pedig egy aerogél nevű anyagot használtak fel.

 

Aerogél

Maga az anyag egyáltalán nem újdonság, sőt: 1931 óta létezik. Az Élet és Tudomány 2008-ban készített interjút a Debreceni Egyetem kutatójával, Lázár Istvánnal, aki a következőket mondta az anyagról (az alábbiak szó szerinti idézetek a cikkből):

  • Az aerogélek fő jellegzetessége, hogy bennük a levegőnek az aránya, vagyis a pórusoknak a mennyisége ötven százalék fölött van.
  • Ha két ablaküveg közé egy aerogél táblát tennénk, olyan mértékű lenne a szigetelés, mintha tizenhatszorosára növeltük volna az üveg vastagságát – de a fényt ugyanúgy átengedi.
  • Az aerogél hőszigetelésű ruhákkal kapcsolatban egyetlen problémát említettek, akik kipróbálták: túlságosan melegek. Például a Himaláján járt hegymászók arra panaszkodtak, hogy fenn, ahol másnak lefagy a lábujja, nekik túlságosan melegük volt a bakancsban.

 

Ígéretes kezdet

A FireDrone prototípusa már jól teljesített a kezdeti teszteken az Empa dübendorfi repülőarénájában. A mintegy 50 centiméter magas drón repülési tulajdonságai és irányíthatósága még az aerogél szigetelőköpennyel és kiegészítő beépített hűtőrendszerrel, valamint hővisszaverő alumínium burkolattal együtt is kiváló volt. Az éles bevetéshez közeli körülmények között is helyt állt: a zürichi tűzoltósági oktatóközpontban szó szerint tűzbe vezették az eszközt, az elektronika, a hőkamera és a szén-monoxid-érzékelők érintetlenek maradtak. A tesztközpontban gázlángot használtak, a valós tűzeseteknél a koromképződés még problémát jelenthet – a kezdet ugyanakkor rendkívül ígéretes.

Vissza

Ezt a hírt eddig 401 látogató olvasta.