Híreink

18 ezer tehéntetem a tűz után

2023. augusztus 10. 06:47

A nagyüzemi állattartással kapcsolatos tűzvédelmi és tűzkockázati sajátosságok egyik iskolapéldája (vagy, hogy egyet csavarjunk a helyzeten: állatorvosi lova) egy texasi tehénfarm 2023 áprilisában kitört tüze. Ebben ugyanis minden benne van, ami a fő problémát jelenti: a zsúfoltság és a „nagyüzemi” körülmények miatt csaknem 18 ezer tehéntetem a végeredmény.


USA – húsz év legsúlyosabb istállótüze

Tűz a tehéntelepen 2023. április 10-én a Texas állambeli Dimmitben található South Fork Dairy tehénfarmon tűz ütött ki, majd egy robbanást követően rendkívül heves tűz emésztette fel a farm nagy részét, megölve 18 ezer tehenet. Az önmagában is jelentősnek tűnő pusztítás mértékét két adattal helyezhetjük kontextusba. Egyrészt: a farm teljes tehénállománya kb. 19 ezer állatra tehető. Másrészt az Állatjóléti Intézet (AWI) nevű jótékonysági szervezet adatai szerint 2018–2021 között összesen 3912 tehén pusztult el különféle tüzekben; a legsúlyosabb ilyen eseményben 548.

 

Tűzvizsgálat

A texasi tűzvizsgálói hivatal által kiadott közlemény szerint a farmon kiütött tűz forrása egy hibás trágyaelszívó berendezés volt, amely a mintegy 16 hektáros épület éghető szigetelését meggyújtotta; az ipari ventilátoros átszellőztetés miatt pedig a tűz rendkívüli sebességgel terjedt tovább. A tűzvizsgálat megállapítása szerint az elsődleges tüzet követő robbanás a felhalmozódó, gyúlékony füstgázok belobbanásának következménye volt, amellyel megmagyarázható a példátlan pusztítás, hiszen a zsúfoltan tartott állatok mentésére semmi esély sem lett volna – kedvezőbb körülmények között sem.

A hivatal által kiadott közlemény kitér arra is, további vizsgálatok következnek különösen a tűz okaként megjelölt elszívóberendezés kapcsán, hiszen két másik tűzeset forrásaként is ugyanilyen típusú, hibás eszközt jelöltek meg.

 

És a tűz után?

A texasi eset nem csupán a tűz kiterjedése miatt példátlan, hanem az utómunkálatok volumene miatt is. A hivatalos becslések 17-18 ezer közé teszik a tetemek számát, ami elképesztő kihívás elé állította az eltakarítást végzőket.

 

Megjelent a Tűzvédelem 2023/3. számában, ahol részletesen foglakozunk az állattartó telepek tüzeivel és a felszámolás lehetőségeivel.

Vissza

Ezt a hírt eddig 352 látogató olvasta.