Híreink

Önkéntes Tűzoltó értesítő és Riasztó Alkalmazás (Ö.T.R.A.)

2023. augusztus 10. 14:29

„Aki időt nyer, az életet nyer” – Ennek jegyében készült el az első, önkéntes tűzoltók riasztását elősegítő mobil alkalmazás. Értesítést küld, navigál, visszajelez – kifejezetten az önkéntesek igényeire és a hatékony beavatkozás elvárásaira hangolva.


Önkéntesek értesítése

Az önkéntes tűzoltók riasztására (pontosabban értesítésére) 2012-ben a katasztrófavédelem egységes riasztási rendszere lehetőséget biztosított. Első körben 2, majd később 6 rövid szöveges üzenet kiküldését tette lehetővé az együttműködéssel rendelkező tűzoltó egyesületek számára. A meghatározott karakterszámok miatt sokszor csak a segítség szükségességét közölték, más fontos információk nem jutottak el a segítséget nyújtókhoz. 2017-ben a katasztrófavédelem az értesítési rendszert kiterjesztette e-mail formában is, ahol lényegesen több információ is eljutott a felhasználókhoz. A gyakorlatban kiderült, hogy a mobileszközök tudnak ugyan több e-mail fiókot kezelni, de azok megjelenítésében nem tudtak különbséget tenni, így a felhasználók a kapott e-mail értesítéseket nem tekintették meg azonnal. Ezzel persze jóval később jutott el a segítségkérés az önkéntesekhez.

Úgy gondoltuk, hogy ebben egy mobilapplikáció tudna előrelépést hozni. A kifejlesztése 2017-ben kezdődött és 2020-ban sikerült hozzá anyagi forrást teremteni, így valamivel több, mint száz önkéntes tűzoltó bevonásával megkezdődött a tesztidőszak, ami 2020 szeptemberében zárult. Ekkor jelent meg android és iOS platformra a mobilapplikáció, amely ingyenesen letölthetővé vált a felhasználók számára a Google Play és az Apple Store áruházakból.

 

Ingyenes vagy 5 ezer/év?

Kezdetben a Magyar Tűzoltó Szövetség finanszírozta a fejlesztés üzemeltetésének költségét, majd 2022-től az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására kiírt pályázatban is elszámolhatóvá vált riasztást támogató rendszer üzemeltetésének díja. Ez az összeg szervezetenként évente 5000- Ft-ot tesz ki. A fejlesztők közben keresik a lehetőségeket, hogy az önkéntesek továbbra is díjmentesen használhassák az Önkéntes Tűzoltó értesítő és Riasztó Alkalmazást (Ö.T.R.A.).

 

Mit tud az ÖTRA?

Az applikáció

  • értesítést küld az adott területen közreműködő (vagy akár önálló beavatkozó) egyesületi tagnak,
  • a riasztási lapon szereplő koordinátára navigál a rendszer, a mobileszközre telepített navigációs programot használva, egyetlen gombnyomással, illetve
  • visszajelzést is küld a szervezet többi tagjának az értesítésre reagáló személytől, ami nagymértékben megkönnyíti a taktika megszervezését a tűzoltásvezető számára.
  • Mivel a helyszín koordinátái a PAJZS rendszerben sem mindig jelennek meg pontosan, így az elsőnek a helyszínre érkező ÖTRA felhasználó a többi vonuló tag számára helyszín pontosítást tud küldeni, illetve mindazoknak, akik az adott káreseményről értesítést kaptak.

A rendszer önkéntes és a parancsnoki (adminisztrátori) jogosultsággal használható illetve a webes felületen lehetőség van híradós jogosultság használatára (2022. szeptemberétől).

Az önkéntes jogosultsággal rendelkező felhasználó csak a mobilapplikációval tudja a rendszert használni, amíg a parancsnoki (adminisztrátori) jogosult a webes felületet is tudja kezelni, ahol lehetőség van saját esemény létrehozására és a szervezet tagjainak regisztrálására, de itt van lehetőség a korábbi, már lezárt káresemények adatlapjának megtekintésére is. A híradós jogosultsággal regisztrált tag csak a webes felületet tudja használni, azzal azonban tagot nem tud felvenni az admin joggal ellentétben. Az önkéntes és parancsnoki jogosultság között további különbség, hogy a káresemény felszámolását követően a mobil applikációban parancsnoki jogosultság esetén lehetőség van az esemény adatlapját lezárni. Lezárás esetén minden szervezetnél, amely az adott káreseményre értesítést kapott, lezárul az esemény. (A riasztás után 24 órával automatikusan lezárulnak az események).

Regisztrált felhasználók számának alakulása

 

Fejlesztés

Jelenleg is több felület kialakítása van folyamatban (pl.: tűzcsaptérkép), amivel tovább növelhető a beavatkozásban részt vevő felhasználók és szervezetek háttértámogatása, ezzel is szakszerűbbé és gyorsabbá tehető a bajbajutottak segítése.

 

Felhasználók

2020 júniusa óta 282 szervezet 3323 regisztrált tagja használja az applikációt, de van több olyan felhasználó is, aki több szervezetnek tagja (65 fő 2 szervezetnek, 9 fő 3 szervezetnek, 1-1 fő tagja 7, 9 illetve 10 szervezetnek, és 2 fő tagja 14-14 szervezetnek). A tesztidőszak után, 2020. október 19. és 2022. szeptember 30. között összesen 94.416 eseményről ment ki riasztás a felhasználóknak (amelyet átlagban 15 felhasználó kap meg eseményenként). Az applikációt az önkéntes tűzoltók mellett több önkormányzati és hivatásos tűzoltó is használja.

 

Az applikáció tulajdonosa az Ajaki Tűzoltó Egyesület, a programozást az Appsolution Kft. végezte, míg a fejlesztés elkészítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges anyagi forrást az Invitech Innomax Kft. és a Magyar Tűzoltó Szövetség biztosította.

 

Rubóczki Zoltán
Ajak ÖTE parancsnok
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség általános alelnök

Vissza

Ezt a hírt eddig 804 látogató olvasta.