Híreink

A haszonállatok viselkedése tűz esetén

2023. augusztus 14. 08:19

A nagyüzemi állattartás veszélyeiről szólt a Tűzvédelem előző száma. Mit tehetünk a mentés során? Az állatok fajtánként eltérő fizikai jellemzői és eltérő tűzeseti viselkedési jellemzői határozzák meg a viselkedésüket és a mentési lehetőségeinket.


Mentési lehetőségek

A kutatások alapján az állatokat a mentés szempontjából két nagy csoportra sorolhatjuk:

  1. Amelyek rendszeresen elhagyják az istállót. Számukra ez nem szokatlan, így könnyebben terelhetők.
  2. Amelyek normál esetben soha nem hagyják el az istállót, azok számára az a világ létezik, minden más veszélyekkel teli.

 

Az állatok viselkedésének közös jellemzői

Az állat viselkedése utalhat az állat állapotára. Amikor új helyzet áll elő, az állatok gyakran szorongva reagálnak, és megpróbálnak kivonulni ebből a körülményből (ezt viselkedési-biológiai értelemben elkerülő viselkedésnek nevezik).

A szorongás tipikus tünetei a pupillák kitágulása, szívdobogás, izzadás, izomremegés és meggondolatlan reakciók. Ezek félelemreakciók. Például a hangos akusztikus riasztások (> 105 dB) félelemkeltőek az állatok számára. Ezt a riasztási módok kiválasztásánál célszerű figyelembe venni.

Tűz esetén az állatok az emberektől teljesen különbözően viselkednek. A túlélési ösztönből fakadó önvédelmi reakción kívül más ösztönöket is követhetnek. Ezért különös figyelmet kell fordítani

  • a hím és nőstény állatok, valamint
  • a fiatal állatok és a felnőtt állatok elkülönített kezelésére, mivel ezek egymással küzdenek a helyezésért.

Tűz esetén a kinti tartózkodáshoz nem szokott állatokat erőszakkal kell kirángatni az istállóból.

Ha sikerül kihajtani az állatok nagy részét az égő istállóból, akkor jön a következő probléma:

  • Ha nem zárt karámba vagy tűzben nem érintett istálló hajtjuk őket, akkor ellenőrizetlenül mozognak a szabadban.
  • Ha a tűzoltóság megérkezéséig az istállót nem ürítették ki, az állatok kiszámíthatatlanul, esetenként agresszíven reagálhatnak, ezért a tűzoltók épségére is vigyázni kell.
  • Ha nincs a tűzoltóknak állatokkal kapcsolatos tapasztalata, a mentés nem túl hatékony és veszélyes. Ezért vezetői döntéstől függően előfordulhat, hogy állatmentésre már nem kerül sor.

 

Bővebben a Tűzvédelem 2023. évi 3. számában.

Vissza

Ezt a hírt eddig 390 látogató olvasta.