Híreink

Faanyagvédőszer – Ki, mit igazolhat? Mi kell a használatbavételhez?

2023. július 17. 06:17

Nyiri Csaba tűzvédelmi tervező kollégánk hívta fel a figyelmünket, hogy esetleg félreérthető lehet egyik, hamarosan megjelenő cikkünkben szereplő mondat. Ezért javasolta a mondat kiegészítő magyarázattal történő ellátását. A félreértés elkerülése érdekében a javasolt pontosítást tesszük közzé.


Aithon égéskésleltető szer faanyagokra – tűzállósági határértékkel című cikkünkben (amely a Tűzvédelem következő, augusztus végén megjelenő számának 39-40. oldalán találhjató meg) szereplő mondat:

„A fenti számítást példaként említettük, a pontos számítások elvégzése, az alkalmazandó termékmennyiség meghatározása (és a kezelésben érintett tartószerkezeti elemek kijelölése) az érintett tűzvédelmi szakértő, egyéb szakértő (pl. statikus) és a gyártó szakembereinek együttműködésével történik.”

A mondatból következően ez azt jelenti, hogy a faszerkezet tűzállósági határértékének a biztosításához és a hitelt érdemlő igazolásához nem elégséges a faszerkezetet a használati útmutató szerint az égéskésleltető szerrel kezelni, hanem szükséges egy statikus tervező által az Eurocode szabvány szerint készített számítás.

Azaz ahhoz, hogy az égéskésleltető szerrel biztosítsuk a fa szerkezet tűzállóságát, először a statikus tervező a szabvány szerint számítással igazolja a szerkezet tűzállóságát és azt, hogy ehhez milyen mennyiségben kell felvinni az égéskésleltető szert a fára. Az Eurocode szabvány szerinti méretezésre a tűzvédelmi tervezőnek ugyanis nincs kompetenciája. 

A használatbavételhez szükséges dokumentumok:

  • a statikus számítása,
  • a faanyagvédőszer teljesítménynyilatkozata,
  • a kivitelező tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványa és
  • a kivitelező valamint a felelős műszaki vezető nyilatkozata, hogy a fa égéskésleltető szerrel való kezelését megfelelően, a statikus által meghatározott mennyiségben elvégezték.

 

Összefoglalva: mindennek az alapja az Eurocode szabvány szerint a statikus tervező által készített számítás. Vagyis a tűzvédelmi tervezők/szakértők mindössze egy kivitelezői nyilatkozattal nem igazolhatják a faszerkezetek tűzállósági határértékét.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 471 látogató olvasta.