Híreink

Elektromos akkumulátortűzhöz e-oltólándzsa

2023. június 09. 07:00

Érdekes, jól használható és nagyon kedvező áron elérhető eszköz debütált a nagy számú érdeklődő előtt a Hesztia Kft. által szervezett, május 23-án lezajlott szakmai napon: a MURER-Feuerschutz GmbH által az elektromos gépjárművek tüzeinek oltásához kifejlesztett, a vizet közvetlenül az akku belsejébe juttató oltólándzsa.


Az e-oltólándzsa ötlete először a MURER Feuerschutz értékesítője, Albrecht Reschke fejéből pattant ki: más gyártók teljesen automatizált megoldásához képest itt az elgondolás az volt, hogy egy teljesen mechanikus, végig a tűzoltó által kezelt eszköz álljon rendelkezésre. Az ötletet aztán a Volkswagen konszern közreműködésével tökéletesítették, és a beavatkozási tapasztalatok birtokában tovább finomították.

A termék és a beavatkozási feltételek vizsgálatára egy független vizsgáló intézetet, a neumünsteri DEKRA-t kértek fel. A legfontosabb kérdés – a beavatkozók biztonsága – tisztázására sok kísérletben még a lándzsát kezelő tűzoltón is helyeztek el mérőműszereket, hogy megállapítsák: nem volt mérhető áramerősség, tehát a beavatkozás ebből a szempontból biztonságos.

Szintén nem elhanyagolható probléma az akkumulátor által bizonyos esetekben produkált szúróláng, illetve az égés közben kilépő mérgező gázok és gőzök. A vizsgálatok azonban úgy találták, hogy az oltólándzsa hossza, illetve a külön erre a célra beiktatott távtartó elem kellő távolságban tartják a beavatkozó tűzoltót.

 

Az eredmények

A DEKRA tűztesztjein meglehetősen gyorsan zajlottek le az események. A vizsgált gépjármű első gumiabroncsai az akku/jármű kigyulladása után 120 másodperc múlva már ki is gyulladt, 155 másodperc múlva pedig az abroncsok kidurranása miatt az egész jármű „leült”. 

A beavatkozás során az oltólándzsa hegye átszakította az akkumulátor külső borítását, és az 550 °C-os akkuhőmérséklet 15 másodperc múlva 90 °C-ra csökkent. Az akkumulátor-egység eloltásához 3 bar nyomáson 500 liter oltóvízre volt szükség. A jármű teljes tűzoltása 12 perc alatt, 2500 liter oltóvíz felhasználásával történt meg.

A szakmai részletekről – terveink szerint – szakértő tollából a Tűzvédelem hasábjain beszámolunk. Addig is ajánljuk a videókat.

Bemutató a Hesztia Kft. jóvoltából

 

E-oltólándzsa alkalmazása – a DEKRA tanúsításról készült videó

A MURER e-oltólándzsa hazai forgalmazója:

HESZTIA Kft.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 13.
06 1 454 1400
info@hesztia.hu
www.hesztia.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1191 látogató olvasta.