Híreink

Gyakori akkutüzek – Londonban is

2023. június 14. 08:00

Nem csak a tengerentúlon jelentenek komoly problémát az elektromos robogók: a londoni tűzoltóság jelenleg figyelemfelhívó kampány keretében járja körül a témát, miután mintegy 150%-kal nőtt az ilyen jellegű tüzek száma.


Az alábbi videót, amelyen egy töltés közben másodpercek alatt kigyulladó és a szobát lángokkal és füsttel megtöltő elektromos robogó látható, a londoni tűzoltóság tette közzé figyelemfelhívó kampánya keretében.

Az ilyen rendkívül látványos felvételek könnyen összefoglalják, mi a probléma az ilyen közlekedési eszközökkel: elég kicsik ahhoz, hogy tulajdonosaik a lakásban töltsék őket, ugyanakkor a bennük rejlő akkucsomag elég nagy, hogy súlyos tüzeket okozzon probléma esetén. Márpedig ahogyan ezek az eszközök terjednek, úgy jelennek meg a szabályozásokat megkerülve forgalmazott, kevésbé biztonságos, „megbütykölt” példányok is. A probléma nem új – utángyártott, házilag megbontott és kicserélt akkumulátorok –, az ilyen esetekben ugyanakkor súlyos következményekkel járnak.

Adatok szerint 2020 óta az Egyesült Királyságban megnégyszereződött az elektromos robogókkal kapcsolatos tüzek száma; ennek fényében nem meglepő, hogy ezeket az eszközöket már 2021-ben kitiltották a londoni metróhálózatból. Mi több, azóta bárki, aki ilyen eszközt akar metrón, buszon, villamoson vagy valamilyen egyéb, a közlekedési vállalat által működtetett tömegközlekedési eszközön szállítani, ezer fontos bírságot kockáztat.

Ahogyan azt a new yorki tüzekkel kapcsolatos cikkünkben is megírtuk, a problémát többféleképpen lehet megközelíteni: az eladások szigorú szabályozása, a töltés uniformizálása is megoldás lehet. A Londonhoz és New Yorkhoz hasonlóan zsúfolt nagyvárosokban az ilyen alternatív közlekedési megoldások egyre gyakoribbá válásával azonban a tűzoltóknak fel kell készülniük az ilyen jellegű tüzek egyre nagyobb számára.

Vissza

Ezt a hírt eddig 560 látogató olvasta.