Híreink

75 éves a hazai állami tűzoltóképzés

2023. június 21. 09:27

Vasárnap lett hetvenöt éves az állami tűzoltóképzés: 1948. június 18-án kezdtek az első tanosztály hallgatói az államilag szervezett képzés keretein belül.


Előzmények

A tűzoltóképzés ennél jóval régebbi: az 1870-es években jöttek létre az első önkéntes és a hivatásos tűzoltóságok, ezzel egyidejűleg megfogalmazódott a tűzoltóképzés megszervezésének igénye. 1884-ben szervezték meg az első önkéntestűzoltó-tiszti tanfolyamot, majd 1890-1902 között tizenegy országos tűzoltótiszti tanfolyamon összesen háromszázharminchét tiszt, altiszt végzett sikeresen. Korábban tűzoltótiszteket, altiszteket és tiszteseket részben a testületekben, részben tanfolyamokon képezték, azonban csaknem nyolcvan éven át intézményesített keretek nélkül.

 

Az állami szerepvállallás

Mivel kiképzők csak elvétve voltak, inkább az éles bevetéseken próbálták tanítani az újoncokat a tapasztaltabb tűzoltó tisztek, ezért fontos mérföldkő volt, hogy 1948. május 1-től a Belügyminisztérium irányítása alatt létrejött az állami tűzoltóság és 1948. június 18-án elindult a szervezett képzés az első állami tűzoltó tisztképző tanalosztállyal. Ettől az időponttól számítjuk az intézményi tűzoltóképzés kezdetét.

A II. világháborút követően rendeletben jelent meg, hogy egységes magyar tűzoltóságra van szükség. Tűzoltótiszt ettől kezdve csak az lehetett, aki rendelkezett érettségivel, megfelelő iskolai végzettséggel, valamint a felsőfokú tűzoltótanfolyamon tűzoltótiszti oklevelet szerzett. 

Az intézmény elnevezése az évtizedek során többször változott – Felsőfokú Tűzoltótanfolyam, Tűzoltótiszt-képző Tanosztály, „Petőfi” Tűzoltótiszt-képző Iskola, BM Akadémia, BM Tisztképző Iskola, BM Tűzoltó Kiképző Központ –, majd a katasztrófavédelem megalakulásakor létrejött a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ. Az ezredfordulón az intézmény már kiemelkedő szerepet játszott a szakmai felkészítésben és az elméleti oktatás mellett nagy hangsúlyt kaptak a tanintézet budapesti, illetve hatvani objektumaiban tartott gyakorlatok. 

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ oktatási, felnőttképzési rendszere a kor technikai, technológiai fejlődésének követését, oktatási rendszerbe építését tűzte ki célul a tűzvédelem, a polgári védelem és az iparbiztonság területén.

(fotók és összefoglaló: KOK)

 

 


Az állami tűzoltótiszti tanosztály 1949-ben végzett hallgatóinak tablója


Az állami tűzoltótiszti tanosztály végzett hallgatóinak eskütétele a záróünnepségen


A tanévzáró és tisztavató ünnepség résztvevői a Himnuszt hallgatják


Az 50 éves jubileum emlékére kiadott aranydiploma


Aranydiploma átadás


Csoportkép az első tiszti tanalosztályon végzett tisztekről (1998. IX. 2.)


Elismerés átadása Tarján Rezsőnek, az első tiszti tanalosztály tanárának

Vissza

Ezt a hírt eddig 413 látogató olvasta.