Híreink

Kutatás a (Tűz)Védelem című újságban: hogyan tudunk cikket keresni?

2024. február 21. 13:00

Olvasói kérdésként felmerült, hogyan lehet a leggyorsabban megkeresni egy adott cikket – mégiscsak 30 év lapszámai között kutakodhatunk. Egy keresésmódszertani útmutatóban foglaltuk össze, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.


1. Cikktár

A keresésben, böngészésben nagy segítségünkre lehet 30 év cikkeit összesítő cikktárunk, amely ide kattintva tölthető le [xlsx]. A táblázatban négy oszlop tartalmazza a cikkek adatait, a következők szerint:

  • a rovat címe (ahol a cikk megjelent),
  • a cikk címe,
  • szerző(k) neve,
  • a megjelenés helye a következő formátumban: XX/Y-Z.

A megjelenés helyénél (az utolsó oszlopnál) XX jelöli az évtizedet, Y a lapszámot, Z az oldalszámot; vagyis ha azt látjuk, hogy 97/3-11, akkor az 1997-es év 3. lapszámát kell keresnünk, azon belül a 11. oldalt, míg a 22/4-12 a 2022. év 4. lapszámának 12. oldalát jelöli és így tovább.

A fájlon belül az Excel kezelésének megfelelően lehet kulcsszavakra rákeresni bármilyen mező esetén, vagy akár szűrni szerzők neveire.

 

2. Régebbi lapszámok letöltése

A két évnél régebbi lapszámok ingyenesen letölthetők honlapunkról pdf formátumban. Ehhez navigáljunk a Folyóirat menüponthoz; itt az „Évfolyam választása” feliratnál a „Válasszon évet!” feliratú legördülő menüből kiválasztható az évfolyam (a Választ gomb megnyomása után).

A megjelenő újságok sorrendje balról jobbra, felülről lefelé halad (felső sor: 1., 2., 3. lapszám, alsó sor: 4., 5., 6. lapszám). A menübe lépéskor alapesetben mindig az az évfolyam jelenik meg, amelyikben történt feltöltés.

Fontos: a két évnél nem régebbi lapszámok esetén kizárólag a tartalomjegyzék letölthető! 

 

3. Szabadszavas keresés a honlapon

Mi a helyzet akkor, ha nem tudjuk sem a cikk címét, sem a megjelenés idejét, csak olyan cikkek után kutatunk, amelyek adott kulcsszavakat tartalmazhatnak? Ebben az esetben kereshetünk honlapunk keresőjében, ehhez kattintsunk honlapunk bal felső részén található nagyító ikonra, és a keresés aloldalon írjuk be a megfelelő keresőszót. A találatok között kis gyakorlattal könnyen megtalálhatók azok, amelyek az újságokra vonatkoznak; ezt az alábbiakban egy kis példával illusztráljuk.

A „szendvicspanel-szerkezet” keresőkifejezésre az alábbi találatok relevánsak:

Mindegyik találatnál a „www.vedelem.hu > letoltes > ujsag” kitétel szerepel, így tudhatjuk, hogy a találat az újságból származik. A keresési találatra rákattintva letölthetjük az adott újságot [pdf], amelyben a pdf-olvasónk kezelési módjai szerint kereshetünk, navigálhatunk.
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 331 látogató olvasta.