Híreink

Toronyháztűz Valenciában: Spanyolország Grenfell-tornya?

2024. február 23. 13:47

Legalább négy ember meghalt, 15-en pedig eltűntek, miután hatalmas tűz ütött ki két egymásba épített lakótömbben a spanyol Valencia városában tegnap – és sokan máris párhuzamot emlegetnek a londoni Grenfell-toronnyal, talán nem alaptalanul.


A tűz egy 14 emeletes háztömböt borított el Campanar negyedben, és átterjedt egy szomszédos épületre. A különféle hírügynökségeknek és helyi lapoknak nyilatkozó szemtanúk szerint a tűz hihetetlenül gyorsan, „néhány perc alatt” végigterjedt az épületen, néhány szakértő pedig az épület külső hőszigetelő burkolatát jelölte meg elsődleges okként.

Valencia polgármestere, María José Catalá elmondta, hogy a hatóságok még mindig 10-15 embert próbálnak felkutatni. Jorge Suárez, a helyi katasztrófavédelmi hivatal igazgatóhelyettese hozzátette: a helyszínen lévő 16 tűzoltó egység kizárólag az épület külsejének hűtésére koncentrált, minthogy az épületbe nem tudtak behatolni.

 

Egy újabb Greenfell?

Luis Sendra, a valenciai építészszövetség munkatársa szerint a poliuretán hőszigetelés és a külső alumínium burkolat által kialakított kéményhatás miatt terjedt a tűz rendkívül gyorsan, amelynek többek között a hőszigetelés gyúlékonysága, valamint az alumínium réteg és a hőszigetelés között meglévő légrés az oka.


A képmontázs forrása: BBC

Természetesen máris erősek a párhuzamok a londoni Grenfell Tower 2017-es tragédiájával, ahol a burkolat mellett a tragédiát elősegítette a riasztás hiánya és a menekülési útvonalak nem megfelelő karbantartása is.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 366 látogató olvasta.