Híreink

Valencia – újabb hírek a toronyháztűzről

2024. február 26. 08:01

A 14 emeletes, 136 lakásos épület 4. emeletén keletkezett a tűz Valenciában, amely 10 halálos áldozatot és 15 sérültet hagyott maga után. A sérültek között 7 tűzoltó van.


Az eddigi jelzések alapján 17.30-kor keletkezhetett a tűz. Egy magyar szemtanú (Hevesi Gábor) videofelvétele mutatja, hogy 17.42-kor három erkélyen csaptak ki a lángok és elmondása szerint három perc alatt az épület homlokzatán már a tetőig értek a lángok. A teljes épületkomplexumot mintegy 20 perc ellepték a lángok.

Ami a Grenfell-toronytól megkülönbözteti a spanyol épületet, a híradások szerint elég riasztó. Ezek alapján sok ilyen nagy lakótelep van, amelyek többsége a 2008-as pénzügyi válság előtti építési boom idején épült. Ezek nem szociális lakások, hanem gyakran magas színvonalú társasházak, közös medencékkel, elegáns zöldterületekkel, liftekkel és mélygarázsokkal. A szinte hihetetlenül gyors tűzterjedés könnyen éghető hőszigetelő anyagot sejtet, amit a sűrű fekete füst is megerősít. Ezek is azt erősítik, hogy a homlokzatot poliuretánnal szigetelték.

A szemtanúk szerint sokan az erkélyről próbáltak segítséget kérni, miközben a lakás a hátuk mögött már lángokban állt. A környező épületeket kiürítették, mert az erős szél miatt attól tartottak, hogy tovább fog terjedni a tűz.

A hatóságok egy sátorkórházat állítottak fel a sérültek ellátására készülve.

A gyors tűzterjedés mellett a jelzés hiánya is komoly probléma volt a hírek szerint, mert az épületben nem volt beépített tűzjelző berendezés. Információk szerint ez a spanyolországi jogszabályok szerint a társasházakat nem kötelező. A pusztítás teljes terjedelme pénteken hajnalban vált láthatóvá. A mindössze néhány éve elkészült lakóparkból, amelynek egyik szárnya 14, a másik 12 emelet magas, csak elszenesedett homlokzatok maradtak a vasbeton váz előtt.

Forrás:

Nemzetközi lapszemle

Tóth Brigitta / Spanyolinfo.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 282 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: