Híreink Szakmai linkek Szaknévsor |
Mustgáz veszély!2007. szeptember 24.
Évente körülbelül 12–15 esetben okoz halált a mustgáz néven emlegetett, a must erjedéséből felszabaduló szén-dioxid. A többi esetben, az idejében érkezett a segítségnek köszönhetően, megmentették a bajba jutottakat. A must erjedése során felszabaduló gázok nehezebbek a levegőnél, így a talajszint közelében terülnek el. A pincébe lejutó emberek oxigén hiányában rosszul lesznek és összeesnek, itt azonban még kevesebb az oxigén. Életesélyeik a szén-dioxid koncentráció nagyságától és a segítség gyorsaságától függ. A tapasztalatok szerint az esetek szinte kizárólag kis borospincékben fordulnak elő. A nagy borászati üzemekben ritka az ilyen jellegű baleset, mivel biztonsági berendezésekkel is fel vannak szerelve. A kis pincék tulajdonosai közül sokan nem veszik komolyan a veszélyt, és mivel színtelen, szagtalan gázról van szó a rosszullét után már rendszerint nem tudnak cselekedni. A balesetek leginkább a szakértelem hiányára, valamint az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza. A megelőzésre két egyszerű megoldás javasolható: • Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, az erjedés közben keletkező szén-dioxid felhalmozódása. • A szén-dioxid-koncentráció ellenőrzésére a szakértők a rég bevált hagyományos módszert javasolják, vagyis amennyiben erjedő must van a pincében, egy magunk előtt tartott botra erősített gyertyával tanácsos lemenni, a gyertyát derékmagasságban tartva. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget. Óvatosan kell eljárni, amennyiben segíteni kívánunk valakinek, ugyanis gyakran előfordul, hogy a segítő személy is rosszul lesz, amikor lehajol a már földön fekvőhöz, és ezáltal maga is áldozatul esik. Ezért ilyet észlelve az első teendő az azonnali jelzés legyen. A mustgáz-mérgezést szenvedők embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, a környezeti levegőtől független légzőkészülék segítségével kimenteni. Ezt a hírt eddig 1738 látogató olvasta. |