Híreink

Tűzmegelőzés a digitális korban – kiterjesztett valóság a menekítésben

2024. január 26. 09:22

Lássuk be: a tűzriadó tervek gyakorlása nem az erősségünk. A végrehajtás, ha van, sokszor sablonos, így az érintettek különösen időrablónak érzik. Sajnos az eredmény is ilyen lesz, pedig a kiürítési, menekülési gyakorlatoknak egyre nagyobb szerepe lesz a bonyolult szerkezetű épületekben, és sajnos nem csak tűz esetére kell felkészülni.


Ha életbevágóan fontos és mégsem hatékony, akkor közelítsük meg más módon! Okostelefon, virtuális tér, kiterjesztett valóság: a három kulcsszó, amire Firedrill nevű cég épített. Okostelefonja szinte mindenkinek van, miért nem használjuk? – ebből indultak ki a fejlesztők.

A fejlesztés eredményeként a dolgozók önállóan, okostelefonjukon végezhetik el a cégeknél rendszeresen előírt tűzriadó és biztonsági gyakorlatokat. Perszer ezt kizárólag a valós munkahelyi környezetben, a kiterjesztett valóság alkalmazásával gyakorolják.

A program bemutatja a fő menekülési útvonalat a kiindulási területtől a gyülekezési pontig, és azt teljes mértékben végig kell járni, a feladatot el kell végezni. Közben az alkalmazás hasznos kiegészítő információkat jelenít meg az útvonal mentén, például a tűzoltó készülékek és a tűzjelzők elhelyezkedését. Persze a technológiájának köszönhetően a gyakorlatot nem egyszerűen videóként élik meg a programot használók, hanem aktívan megtapasztalják a helyszínt, miközben fejlesztik a rutinjukat, és jobban felkészültek lesznek a vészhelyzetekre.

https://firedrill.de

Vissza

Ezt a hírt eddig 473 látogató olvasta.