Tanulmányok

Tanulmány

A Bács-Kiskun megyében 2007. július hónapban bekövetkezett erdőtüzekről
Írta: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A tûzmegelõzési és tûzoltási szempontokon túl a dolgozat a természetföldrajzi, idõjárási tényezõket is számba véve igyekszik képet adni hazánk egyik erdõtûzvédelmi szempontból legkritikusabb térsége erdõtûzvédelmérõl.

Fényképmelléklet (PDF)A víznek tilos, de a vízködnek szabad
Írta: Nádor András
Víz a védett műemlék épületek, vagy a múzeumokban lévő pótolhatatlan műtárgyak védelmére? Vízzel permetezni -40OC-os terekben? Vízzel oltani működő számítógépekkel telepakolt szervertermet? Néhány évvel ezelőtt ezekre a kérdésekre egyértelmű nem volt a válasz! Mi a helyzet ma?


A hatósági és megelőzési tevékenységet végzők tevékenységéről, aktuális feladatairól
Írta: Dr Hoffmann Imre
AzEurópai Uniós tagsággal a feladataink továbbiakkal egészültek ki. Eleget kell tennünk a korábbi kötelezettségeknek és a velünk szemben támasztott új elvárásoknak is meg kell felelnünk. Ez csak úgy lehetséges, hogy a szakmai felkészültségre a korábbiakhoz képest még fokozottabb, illetve az új feladatok teljesítése érdekében még nagyobb hangsúlyt fektetünk.

EPS habok alkalmazása az új OTSZ szerint
Írta: Mészáros János
Az épületek hőszigetelésével foglalkozó konferenciát tartottak 2008. május 20-án Budapesten, ahol a tűzvédelem kérdései is terítékre kerültek. Milyen feltételekkel alkalmazhatók ezek a habok az új előírások tükrében épületek hőszigetelésére – erre keresi a választ szerzőnk.Az Európai Parlament döntése az európai létfontosságú infrastruktúrákról szóló szabályozásban
Írta: dr. Mógor Judit
Az Európai Parlament 2007. július 10-i jogalkotási állásfoglalása nagy előrelépést jelenthet a létfontosságú infrastruktúrák európai szintű szabályozásában. A szerző összehasonlító elemzéssel mutatja be az európai létfontosságú infrastruktúrákra vonatkozó uniós döntés eredményeit.

Erdőtűz adatbázis fejlesztés az erdészeti hatóságnál 2008-ban
Írta: Debreceni Péter - dr. Nagy Dániel
Az erdőket veszélyeztető tüzekkel kapcsolatos információk gyűjtése alapvető az erdőtüzek jobb megértéséhez. Az Európai Unió a probléma egységes kezelése érdekében kialakított egy jelentési kötelezettséget. A hazai fejlesztésékről adnak számot szerzőink.

Villámvédelem új megközelítésben
Írta: Kruppa Attila
Kruppa Attila a 2008. évi Tűzvédelmi konferencián elhangzott előadását adjuk közre a villámvédelem meghatározásának új követelményeiről és a várható problémákról.

Balaton 2008 nemzetközi katasztrófa-elhárítási gyakorlat

Balatonszentgyörgy térségében 2008 május 13 – 15 között mintegy 40 szervezet 400 munkatársa és 70 járműve részvételével tartott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófa-elhárítási és Nemzetközi Együttműködési Gyakorlatot. Az eseményeket és a háttértörténéseket foglaljuk össze.

 A tűzoltók rémálma - Flashover

Néhány a tűzeseti beavatkozásoknál életbevágóan fontos, az angol nyelvű szakirodalomból átvett, fogalom segítségével mutatjuk be a tűzoltóra leselkedő veszélyeket. Kulcsszavak: flashover, brackdraft, rollover, flame-overSzikraoltó rendszerek
Írta: Perlinger Ferenc

Cikkünkben összefoglaljuk a porrobbanásveszélyt jelentősen lecsökkentő szikraoltó rendszerekkel kapcsolatos igények, követelmények sorát, valamint a jelenlegi szabványi hátteret és a tanúsítási tapasztalatokat.HI-FOG nagynyomású vízködös oltórendszer a Richter Gedeon Nyrt. magasraktáraiban
Írta: Nádor András
A magasraktárakban koncentrálódó nagy értékek védelme speciális tűzvédelmi megoldásokat követel. Egy ilyen konkrét védelmi megoldást mutatunk be.

Légzőkészülékek használatának munkavédelmi szabályai
Írta: Zemplén István

A tűzoltósági bevetések egyik legfontosabb védőeszköze a légzőkészülék. Szerzőnk a rendszeresített izolációs légzőkészülékek használatának főbb munkavédelmi követelményeit veszi számba.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54