Híreink

Rosenbauer Mini-PANTHER átadása Drezdában

2023. november 09.

Rosenbauer Mini-PANTHER átadása Drezdában A Florian szakvásárt október 12–14. között rendezték Drezdában. A megnyitón a Rosenbauer a méltán híres Panther repülőtéri tűzoltó gépjármű kicsinyített változatát adta át a drezdai repülőtérnek. A jármű – melyet elsősorban látogatói túrákon és rendezvényeken kívánnak felhasználni – megépítésében a cég gyakornokai mellett a drezdai repülőtér munkatársai is részt vettek.

Részletek  



Elsősegélycsomag légi úton – új drónos szolgáltatás a vészhelyzetekre

2023. november 08.

Elsősegélycsomag légi úton – új drónos szolgáltatás a vészhelyzetekre A svéd Everdrone új drónt, és vele együtt új drónos vészhelyzeti szolgáltatást mutatott be: azt ígérik, az E2 típusjelű drón a fejlett, nagy felbontású video- és hőkamera mellett testre szabható elsősegélycsomagot is képes szállítani. A cég ezzel arra teszi a voksát, hogy a drónoknak nem csak a vészhelyzeti döntéstámogatásban, vagy akár a felderítésben van helye, hanem bizonyos tevékenységek kiváltásában is – az eddigi sikeres együttműködésük alapján úgy tűnik, nincsenek ezzel egyedül.

Részletek  



Papírmentes, digitális épületüzemeltetés VI.

2023. november 08.

Papírmentes, digitális épületüzemeltetés VI. Hogyan könnyíthetjük meg a tűzvédelmi előírások teljesítését, ellenőrzését a napi gyakorlatban? Erre keresi a választ a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Pécsett november 23-án a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében tartandó szakmai napja. A programot és az ingyenes jelentkezési lehetőséget tesszük közzé.

Részletek  



Megjelent a Tűzvédelmi Törvény módosítása

2023. november 07.

Megjelent a Tűzvédelmi Törvény módosítása A Magyar Közlöny 2023. évi 154. számában, október 31-én kihirdették az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló 2023. évi LXX. törvényt, amely többek között módosítja a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényt. A módosítás szövegét tesszük közzé.

Részletek  



Égtek a napelemek – tűzoltási kísérlet vágatlan videója

2023. november 06.

Égtek a napelemek – tűzoltási kísérlet vágatlan videója Hazánkban is egyre több napelem bukkan fel a házak tetején, és egyre több a napelempark. Mennyire biztonságos az ilyen tüzeknél a tűzoltók beavatkozása? Hogyan lehet megközelíteni napelemeket? A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, az MMK Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, a TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete szervezésében Balatonföldváron tartott konferencián a napelemes rendszerek tűzeseteinél a biztonságos tűzoltói beavatkozásra fókuszáltak. Az ott készült videót tesszük közzé.

Részletek  



Mentő tűzvédelmi nemzetközi statisztikai adatok feldolgozása – tanulmány

2023. november 02.

Mentő tűzvédelmi nemzetközi statisztikai adatok feldolgozása – tanulmány A Nemzetközi Tűzoltó Szövetség (CTIF) Tűzvédelmi Statisztikai Központja 1995 óta rögzíti, illetve elemezi a tűzoltói beavatkozásokkal kapcsolatos adatokat. Az elmúlt évtizedek alatt összegyűjtött információk egyértelműen alátámasztják azt az állítást, hogy a tűz- és káresetek egyre nagyobb veszteséget okoznak az ipari országok gazdaságának: a kár nagyságát a GDP 1%-a körüli értékre becsülik. Szerzőink a többéves statisztikai adatok elemzésével mutatják be, hogy mekkora károkat okoznak a tűz- és káresetek az ipari országok gazdaságainak.

Részletek  



A megterhelések által okozott egészségkárosodások hatásának mérséklését és a rehabilitáció folyamatának gyorsítását biztosító lehetőségek vizsgálata a rendvédelmi szerveknél

2023. október 31.

A megterhelések által okozott egészségkárosodások hatásának mérséklését és a rehabilitáció folyamatának gyorsítását biztosító lehetőségek vizsgálata a rendvédelmi szerveknél A tanulmányban a szerzők a szolgálati idő alatt megjelenő, elsősorban mozgásszervi problémák következményeinek csökkentésére szolgáló eljárásokat vizsgálják, melyek támogatják a szolgálatba visszatérés folyamatát és csökkenthetik azt a rehabilitációs időt, amíg a dolgozót a szolgálatból nélkülözni kell.

Részletek  



Napelemek – OTSZ követelmények, TvMI megoldások

2023. október 30.

Napelemek – OTSZ követelmények, TvMI megoldások A napelemek tömeges elterjedése mára felgyorsult és várható a létesítések, illetve a megtermelt energiamennyiség növekedése – miközben a szabályozás szükségszerűen követő jellegű. Milyen feladatokkal kell szembenézni a szabályozásban és a megoldások kidolgozásában? Miben vagyunk lemaradva? Hogyan követhető a fejlődés? Nagy Katalin – a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott – előadását tesszük közzé.

Részletek  



Litiumion-akkumulátorok tűzoltási lehetőségei – Napelemes Konferencia

2023. október 27.

Litiumion-akkumulátorok tűzoltási lehetőségei – Napelemes Konferencia Az elektromos autók száma mellett dinamikusan nő a napelemes rendszerekben alkalmazott akkumulátorok száma is. Mik az ezket érintő tűzek sajátosságai? Hol tartunk az elektromos járművek akkumulátorainak tűzoltásában? Hogyan lehet vizet bejuttatni közvetlenül az akkumulátorba? Mit tanulhatunk ezekből a tapasztalatokból? Dr. Pimper László – a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott – előadását tesszük közzé.

Részletek  



Szilvay Kornél Tűzvédelmi Konferencia az Óbudai Egyetemen

2023. október 26.

Szilvay Kornél Tűzvédelmi Konferencia az Óbudai Egyetemen A világhírű járműre szerelt szárazoltó tűzoltó szer szabadalmaztatásának centenáriumi évében, Szilvay Kornél emlékének adózva, 2023. november 22-én tartanak konferenciát. A tűzvédelmi fejlesztéseknek és a tűzvédelem műszaki-technikai fejlődése eredményeinek felvonultatásával tiszteleg a konferencia névadójának újító szellemisége előtt. A programot és a regisztráció feltételeit tesszük közzé.

Részletek  



Az inverterek és optimalizálók szerepe a megelőzésben és tűz esetén

2023. október 26.

Az inverterek és optimalizálók szerepe a megelőzésben és tűz esetén Hogyan működnek az inverterek? Hogyan lehet az egyenáramú vezetékeket feszültségmentesíteni? Hogyan lehet a tűzoltó számára biztonságos törpefeszültséget előállítani? Melyik esetben avatkoznánk be szívesebben: 600 V, vagy 30 V-nál? Melyek lehetnek a potenciális tűzforrások? Hogyan védekezhetünk ellenük? Kóczián Zsolt – a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott – előadását tesszük közzé.

Részletek  



SolarEdge biztonsági megoldások – „Napelemes rendszerek tűzvédelme” konferencia előadás

2023. október 25.

SolarEdge biztonsági megoldások – „Napelemes rendszerek tűzvédelme” konferencia előadás Növekszik a napelemes rendszerek száma. Milyen technológiai megoldások és funkciók segítik a biztonságot? Miben különbözik a hagyományos sztring-inverter és a Solaredge rendszer? Milyen tapasztalatokat szereztek a Hatvan-Nagygombosi tűzoltási kísérletnél? Miben segíti a tűzoltói beavatkozást a gyorsleállítás biztonsági funkció? Tóth István – a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott – előadását tesszük közzé.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90