Híreink

Mentő tűzvédelmi nemzetközi statisztikai adatok feldolgozása – tanulmány

2023. november 02.

Mentő tűzvédelmi nemzetközi statisztikai adatok feldolgozása – tanulmány A Nemzetközi Tűzoltó Szövetség (CTIF) Tűzvédelmi Statisztikai Központja 1995 óta rögzíti, illetve elemezi a tűzoltói beavatkozásokkal kapcsolatos adatokat. Az elmúlt évtizedek alatt összegyűjtött információk egyértelműen alátámasztják azt az állítást, hogy a tűz- és káresetek egyre nagyobb veszteséget okoznak az ipari országok gazdaságának: a kár nagyságát a GDP 1%-a körüli értékre becsülik. Szerzőink a többéves statisztikai adatok elemzésével mutatják be, hogy mekkora károkat okoznak a tűz- és káresetek az ipari országok gazdaságainak.

Részletek  A megterhelések által okozott egészségkárosodások hatásának mérséklését és a rehabilitáció folyamatának gyorsítását biztosító lehetőségek vizsgálata a rendvédelmi szerveknél

2023. október 31.

A megterhelések által okozott egészségkárosodások hatásának mérséklését és a rehabilitáció folyamatának gyorsítását biztosító lehetőségek vizsgálata a rendvédelmi szerveknél A tanulmányban a szerzők a szolgálati idő alatt megjelenő, elsősorban mozgásszervi problémák következményeinek csökkentésére szolgáló eljárásokat vizsgálják, melyek támogatják a szolgálatba visszatérés folyamatát és csökkenthetik azt a rehabilitációs időt, amíg a dolgozót a szolgálatból nélkülözni kell.

Részletek  Napelemek – OTSZ követelmények, TvMI megoldások

2023. október 30.

Napelemek – OTSZ követelmények, TvMI megoldások A napelemek tömeges elterjedése mára felgyorsult és várható a létesítések, illetve a megtermelt energiamennyiség növekedése – miközben a szabályozás szükségszerűen követő jellegű. Milyen feladatokkal kell szembenézni a szabályozásban és a megoldások kidolgozásában? Miben vagyunk lemaradva? Hogyan követhető a fejlődés? Nagy Katalin – a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott – előadását tesszük közzé.

Részletek  Litiumion-akkumulátorok tűzoltási lehetőségei – Napelemes Konferencia

2023. október 27.

Litiumion-akkumulátorok tűzoltási lehetőségei – Napelemes Konferencia Az elektromos autók száma mellett dinamikusan nő a napelemes rendszerekben alkalmazott akkumulátorok száma is. Mik az ezket érintő tűzek sajátosságai? Hol tartunk az elektromos járművek akkumulátorainak tűzoltásában? Hogyan lehet vizet bejuttatni közvetlenül az akkumulátorba? Mit tanulhatunk ezekből a tapasztalatokból? Dr. Pimper László – a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott – előadását tesszük közzé.

Részletek  Szilvay Kornél Tűzvédelmi Konferencia az Óbudai Egyetemen

2023. október 26.

Szilvay Kornél Tűzvédelmi Konferencia az Óbudai Egyetemen A világhírű járműre szerelt szárazoltó tűzoltó szer szabadalmaztatásának centenáriumi évében, Szilvay Kornél emlékének adózva, 2023. november 22-én tartanak konferenciát. A tűzvédelmi fejlesztéseknek és a tűzvédelem műszaki-technikai fejlődése eredményeinek felvonultatásával tiszteleg a konferencia névadójának újító szellemisége előtt. A programot és a regisztráció feltételeit tesszük közzé.

Részletek  Az inverterek és optimalizálók szerepe a megelőzésben és tűz esetén

2023. október 26.

Az inverterek és optimalizálók szerepe a megelőzésben és tűz esetén Hogyan működnek az inverterek? Hogyan lehet az egyenáramú vezetékeket feszültségmentesíteni? Hogyan lehet a tűzoltó számára biztonságos törpefeszültséget előállítani? Melyik esetben avatkoznánk be szívesebben: 600 V, vagy 30 V-nál? Melyek lehetnek a potenciális tűzforrások? Hogyan védekezhetünk ellenük? Kóczián Zsolt – a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott – előadását tesszük közzé.

Részletek  SolarEdge biztonsági megoldások – „Napelemes rendszerek tűzvédelme” konferencia előadás

2023. október 25.

SolarEdge biztonsági megoldások – „Napelemes rendszerek tűzvédelme” konferencia előadás Növekszik a napelemes rendszerek száma. Milyen technológiai megoldások és funkciók segítik a biztonságot? Miben különbözik a hagyományos sztring-inverter és a Solaredge rendszer? Milyen tapasztalatokat szereztek a Hatvan-Nagygombosi tűzoltási kísérletnél? Miben segíti a tűzoltói beavatkozást a gyorsleállítás biztonsági funkció? Tóth István – a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott – előadását tesszük közzé.

Részletek  Tetők világbajnoksága – Hazai sikerek az IFD Awardon

2023. október 24.

Tetők világbajnoksága – Hazai sikerek az IFD Awardon A benevezett 87 nemzetközi tető közül idén ismét sikerült három magyar tetővel dobogóra kerülnünk: egy arany, egy ezüst és egy bronzérem született. Négy szekcióban pályázhatnak az IFD tagjai, lapostető, fémlemezfedés, homlokzat és magastető kategóriákban.

Részletek  A napelemek építészeti és tűzvédelmi kihívásai – hazai és nemzetközi tapasztalatok

2023. október 24.

A napelemek építészeti és tűzvédelmi kihívásai – hazai és nemzetközi tapasztalatok Milyen kockázatot jelentenek a napelemek? Milyen hatással vannak az épületszerkezetekre? Hogyan biztosíthatók a tűzoltói beavatkozás feltételei? Mekkora a tűzterjedés kockázata? Mit tanulhatunk a külföldi irányelvekből? Mit kell figyelembe venni a tervezésnél? Hogyan csökkenthetők a kockázatok? Lestyán Mária a „Napelemes rendszerek tűzvédelme” címmel tartott konferencián elhangzott előadását tesszük közzé.

Részletek  Napelemtűzoltási kísérlet Balatonföldváron

2023. október 20.

Napelemtűzoltási kísérlet Balatonföldváron A napelemes rendszerek egyik fő kérdése a biztonságos olthatóságuk. Mennyi időre van szükség az égő napelem esetén a biztonságos tűzoltói beavatkozásra? Milyen védelmi rendszerek működnek ennek biztosítása érdekében? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Balatonföldváron a tűzkísérleten részvevő szakemberek, ahol külön erre a célra egy 20 m2-es, működő napelem épült.

Részletek  Tűz a London-lutoni repülőtéren – Milyen veszélyes egy parkolóház?

2023. október 19.

Tűz a London-lutoni repülőtéren – Milyen veszélyes egy parkolóház? Újabb tervezési, tűzoltási kérdések sorát vetíti előre a London-lutoni repülőtér parkolóházának tüze. Egyetlen jármű kigyulladása után a tűz perceken belül nagy sebességgel terjedt tovább a többi gépjárműre. A károk mértéke még nem ismert, de az 1900 férőhelyes parkolóban kb. 1500 gépjármű állt a tűz idején, a szakértők szerint pedig „nem valószínű”, hogy maradtak volna a tűz által nem érintett autók.

Részletek  Októberi szabványok – tűzhatásnak kitett tetők

2023. október 19.

Októberi szabványok – tűzhatásnak kitett tetők Október elején 249 szabványváltozást történt. 142 új szabvány jelent meg, 90-et visszavontak, 5-öt helyesbítettek, magyarul 12 szabvány jelent meg. Szakterületünket három szabvány érinti, ami négy, mert a külső tűzhatásnak kitett tetők angolul és magyarul is megjelent.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90