Tanulmányok

Tanulmány

Festékek és oldószereik tárolása és raktározása passzív és aktív módon
Írta: Perlinger Ferenc - 2015-07-01
Mit jelent az aktív és a passzív tárolási mód? Milyen tűz- és robbanásvédelmi kérdések merülnek fel az uniós szabályozások tükrében? Hogyan lehet besorolni a tárolt anyagot? Ezekre a kérdésekre válaszol szerzőnk.

Épületek tűzvédelmének optimalizálása
Írta: Nádor András - 2015-07-01
A 9/2008-as ÖTM rendelet (OTSZ) megjelenése – az európai normák alkalmazásával – különösen az épített szerkezetek tűzállósági, valamint a hő–és füstelvezetési követelményein szigorított jelentősen. Ugyanakkor az átalakított jogszabály nagyobb mozgásteret ad a tűzvédelmi hatóságnak a szabványostól eltérő, de a biztonsági követelményeknek eleget tévő megoldások elfogadásához. Milyen változások indultak el?


Iparosított technológiával épült középmagas lakóépületek tűzvédelmi helyzete Budapesten
Írta: Érces Ferenc - 2015-07-01
Tűzvédelmi ellenőrzéseken vizsgált középmagas lakóépületek tűzvédelmi helyzetében a korábbi ellenőrzésekhez képest lényeges változást nem tapasztaltunk. Az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott, panelépületekben keletkezett, esetenként tragikus kimenetelű tűzesetek nyomán a lakók szemléletében megfigyelhető csekély változás, a tűzvédelmet szolgáló cselekedetekben még nem érzékelhető.

A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg tűzvédelmi szakértőjét!
Írta: Lestyán Mária - 2015-07-01

Néhány oroszországi tűzeset tapasztalatai fontosak lehetnek a hazai tűzvédelemben dolgozók számára is. Az építőanyag piacon megjelenő egyre több éghető anyagnak ill. szerkezetnek nagyobb óvatosságra kellene sarkalnia az építész ill. tűzvédelmi szakmát és a beruházói oldalt. A valóság egészen más! Ezt mutatják a tűzesetek.


A tűzoltó generátorok méretének meghatározása
Írta: Kürti Ákos - 2015-07-01
Az aeroszolos generátoroknál a tűzoltó hatású aeroszol az alapanyagból képződik a generátor belsejében. A kérdés, hogy „V” térfogatú helyiségben a tűz oltásához szükséges oltóanyag koncentráció létrehozásához mennyi oltóanyagra van szükség.

Több, egyidejű tűz oltása a Sisaki Finomító erősen sérült tárolótelepén
Írta: Boris Cavrak - 2015-07-01
Boris Cavrak egy 18 évvel ezelőtti esemény prezentációjával jelentkezett. Az eset 1991 utolsó negyedévében történt, amikor az előadó az INA polgári védelemért, ipari balesetekért, operatív központ üzemeltetéséért és a tűzjelző rendszerért felelős EBK vezetője volt. Az előadás alapjául szolgáló tanulmányt Ivica Billege a finomítónak akkori vezetője készítette. Ivan Pavlovic, aki akkor a tűzoltóparancsnok volt, most a Sinaco Sisak vezetője.

Előadás(PPT)


Vészhelyzeti tervezés, egy repülőtér perspektívái
Írta: John A. Olsen - 2015-07-01
Előadásomban a vészhelyzeti tervezésről szeretnék beszélni. Nos, Úgy érzem, hogy az olajipar, a vegyipar és a repülés között elég sok az átfedés, és sok esetben azonosak a kihívások.

Előadás(PPT)
Video

A rotterdami kikötő területén lévő tartálypark egyik tartályának úszótető megbillenése a kronológia szerint - gyakorlati megközelítésben
Írta: Ervin de Bruin - 2015-07-01
Hogyan kezdődött a szóban forgó káresemény? A dátum 2008. október 31-e, az időpont reggel fél 9. Riasztást kaptunk: úszótető van süllyedőben egy olajfinomító komplexum egyik tartályánál. A riasztás pillanatában nem tudtuk az esemény a súlyosságát, összetettségét, nem tudtuk, hogy mekkora tartályról van szó, tehát egy szelídebb megközelítést vettük alapul. Rotterdamban egy ipari tűzoltó egység és egy ügyeletes tiszt vonul ilyenkor. Rövidesen - 10 percen belül - megerősítettük, hogy valóban süllyed a tartálytető. A tartályban nafta, egy igen gyúlékony, lobbanékony anyag volt. A tartály 31 méter magas és 20 méter átmérőjű volt, ami nagyjából 400 négyzetméternyi akadálytalanul a környezetbe lépő veszélyt jelentett. Műveleti vezetőként döntöttem, hogy további egységeket kell a helyszínre vezényelnünk. 10 köbméter habképzőt rendeltem még ki.

Előadás(PPT) 
Video

Két rendkívüli esemény - Amikor a tűz tűzvésszé alakult, és amikor nem
Írta: JOSEF LAUKO - 2015-07-01
Az előadás két tűzesetet hasonlít össze. Az egyik egy tartálytűz, a másik egy transzformátor állomás alállomás tűzesete volt. A tartálytűz, úgy vélem minden tűzoltó rémálma.

Előadás(PPT)

JOIFF - Hozzáértő vészhelyzeti beavatkozás - alapvető az üzleti fenntarthatósághoz és hitelességhez
Írta: Alec Feldman - 2015-07-01
Cégem jelenleg egy nemzeti szakmai képesítést nyújtó értékelő központ része az Egyesült Királyságban, valamint világszerte támogatjuk a vészhelyzeti beavatkozásra irányuló képzéseket, nemzetközi tanácsadást biztosítunk, egyéni védőfelszereléseket, kompetencia alapú tréninget, valamint légiközlekedési vészhelyzeti tervezést. Ám a mai előadásom oka az, hogy mi egyben egy JOIFF nevű szervezet titkársága is vagyunk, amely vészhelyzeti szolgálatok menedzsmentjével foglalkozó szervezet.

Előadás(PPT)

Nagynyomású vízsugár és abrazív anyagok alkalmazása
Írta: Siegfried Fiedler - 2015-07-01
Szeretnék rövid áttekintést adni arról, hogy mi a BASF tűzvédelmi osztályánál Ludwigshafenben hogyan alkalmazzuk a hidegvágó rendszert. Korábban már hallották a rotterdami Egyesült Kikötői és Létesítményi Tűzoltóság előadásán, hogy a rendszer hogyan működik, úgyhogy ezt nem szeretném még egyszer elismételni. De most nem arra fogunk összpontosítani, hogy hogyan használhatjuk tűzoltásnál, hanem arra, hogy hogyan használhatjuk vészhelyzetek kezelésére, vegyianyag-baleseteknél, vagy az általunk az üzemeinknek nyújtott szolgáltatásoknál, leállás vagy karbantartás alatt, mikor mindent le kell kapcsolniuk és nem használhatnak pl. nyílt lángot, vagyis ezekben a helyzetekben ez egy nagyszerű eszköz.

Előadás(PPT)

LNG tűzvédelmi oktatás és kutatás
Írta: Kevin Westwood - 2015-07-01
A BP egy új kezdeményezéséről szeretnék beszélni Önöknek. Egy egyedülálló LNG oktatási és kutató létesítmény fejlesztéséről van szó a Texas A&M-nél. De előtte pár szót arról, hogy több mint 60 éve az LNG-ipar igen jó biztonsági eredményeket mondhat magáénak. Tudjuk, hogy a szénhidrogén energiaforrásokat sokszor tévesen állították be a sajtóban a nyomást gyakorló csoportok és a média, és szeretnék szétoszlatni néhány szóbeszédet és tévhitet, hogy az új LNG létesítmények fejlesztése ne ütközzön a nyilvánosság ellenállásába. E tévhiteknek és mítoszoknak, amelyek még mindig tartják magukat, semmiféle tudományos alapjuk nincs.

Előadás (PPT)
Vapour Cloud Ignition -Video
Water Curtain -Video
LNG Foam Generators -Video
90% Radiation Reduction -Video
Dry Chemical Application - Video
FoamGlas Application - Video


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75